Wereldprimeur SC Emmeloord

Emmeloord - ‘Een wereldprimeur, echt!’ Tjalling Heeringa, voorzitter van SC Emmeloord, vindt het ‘fantastisch’ dat zijn vereniging straks beschikt over een hypermoderne pannakooi.

Waar nu nog een zandvlakte ligt, vlak naast de kantine en het hoofdveld, verrijst binnen enkele weken een primeur; nog nooit vertoond. Een pannakooi, die van onderaf ‘beregend’ wordt. Qua uiterlijk ziet het trapveldje met kunstgras er niet bijzonder uit. Het mooie stukje techniek zit goed verborgen onder de grond. De techniek wordt al langer toegepast in de tuinbouw, maar is nog onbekend in de voetbalwereld. Het veld wordt voorzien van een soort waterbed. ‘Een laag beton wordt voorzien van ‘dempende kussens’ en daar bovenop komt het kunstgras te liggen’, vertelt Heeringa. Regenwater wordt opgevangen in het bassin; alleen als het (kurk)droog is, is het nodig het waterpeil aan te vullen.

Soort filmpje

Dit staaltje van techniek heeft verschillende voordelen: het veld blijft koeler in warme perioden, omdat verdamping koelte genereert. Het water vormt een soort filmpje over de vezels, waardoor de beruchte rubberkorrels verleden tijd zijn en het water kan hergebruikt worden. ‘Het eerste veld ter wereld, dat op deze manier wordt aangelegd. Honderd procent zeker’, aldus Heeringa. Het project komt uit de koker van ingenieursbureau Antea uit Almere, dat samenwerkte met Supersub, Edel Grass en Aquaco. Deze bedrijven betalen mee aan het veld, waardoor het prijskaartje voor SC Emmeloord binnen de perken blijft. ‘Deze bedrijven willen dit nieuwe concept in de markt zetten, dus wilde iedereen graag wat water bij de wijn doen’, zegt de voorman van SC Emmeloord. Ger Roowaan, lid van de jeugdactiviteitencommissie, ziet de nieuwe pannakooi helemaal zitten. ‘Zo kunnen we de jeugd meer betrekken bij de club. Kunnen ze lekker na de training of wedstrijd hier nog lekker ballen. En we gaan veel activiteiten in de pannakooi organiseren.’ De bouw gaat snel, al binnen één of twee weken kan de jeugd los.

Groots gevierd

De officiële opening is pas op 24 juni, tijdens de seizoensafsluiting. Deze dag wordt groots gevierd met een overnachting bij de scouting voor de jeugd, het ‘NK’ penaltyschieten en de Super Cup (terug van weggeweest) voor de senioren. Dan wordt ook het bedrag bekend gemaakt dat de kinderen met diverse acties hebben opgehaald. ‘Ze zijn goed bezig geweest’, zegt Roowaan. Geen rubbergranulaat, een spiksplinternieuwe techniek, geen financieel risico: het nieuwste project van SC Emmeloord kan niet mislukken. Ger Roowaan denkt dat zijn club hiermee de belangstelling van andere partijen zal wekken. ‘Goed voor de naam van SC Emmeloord.’ Harry de Ridder