Sprookje SC Emmeloord is uit

Emmeloord - De zaalvoetballers van SC Emmeloord nemen na één seizoen alweer afscheid van de eerste divisie. Een dreun. ‘Hier hadden we vooraf geen rekening mee gehouden’, bekende Abdel Boundati.

Door Harry de Ridder De aanvoerder, met afstand de beste man in de laatste competitiewedstrijd tegen White Stones (2-9), reageerde teleurgesteld op de degradatie naar de topklasse. ‘Misschien is het allemaal wat te snel gegaan’, zei Boundati in een poging de tegenvaller te verklaren. ‘We hebben onze kansen in de eerste tien wedstrijden verspeeld.’ Pas eind november won SC Emmeloord voor de eerste keer. Riaz van den Bosch, leider van de Emmeloorders, was kritisch op de ondermaatse prestaties van zijn team. ‘We hebben het aan onszelf te wijten dat we zijn gedegradeerd. We moeten de hand in eigen boezem steken.’ Ook Van den Bosch gaf, net als Abdel Boundati, aan dat de kansen op handhaving al in de eerste competitiehelft waren verspeeld.

Ondermaats

‘De trainingsopkomst was ondermaats, echt. Soms trainden we maar met vier jongens uit het eerste, dat kan niet. Je moet op dit niveau elke week met een compleet team trainen. En in het begin van het seizoen kwamen we conditioneel tekort. Dat kunnen de spelers zichzelf verwijten, want je kunt naar de competitiestart toewerken. Ja, we hadden er veel meer uit kunnen halen.’ Volgens Abdel Boundati kostte het SC Emmeloord teveel tijd om aan het niveau te wennen. ‘Het is een zware competitie. Het verschil met de topklasse is heel groot. Jammer van de degradatie. Dit is het niveau waar je het allemaal voor doet.’ De aanvoerder en uitblinker zag topper White Stones het goede voorbeeld geven. ‘Zij kunnen doorwisselen en ons zo de hele wedstrijd onder druk zetten.’ De tegenstander uit Egmond aan Zee is een topper in de eerste divisie A. De thuisclub moest op z’n minst gelijkspelen om nog een kans op lijfsbehoud te maken, maar wist dat het een zware opgave zou worden. White Stones nam vlot een 0-2 voorsprong, maar Abdel Boundati zorgde nog even voor een sprankje hoop door twee keer te scoren: 2-2.

Korte duur

De vreugde in de Bosbadhal, waar opvallend weinig publiek zat, was van korte  duur. Ruststand 2-6. In de twee helft scoorde White Stones nog drie keer: 2-9. De nummer drie rouleerde lekker door, zette snel druk, combineerde  goed en sprong efficiënt met de kansen om. Het was allemaal teveel voor de thuisclub, die wel kansen kreeg, maar er slordig mee omging. Uithuilen en opnieuw beginnen, luidt het cliché. Abdel Boundati was meteen na afloop optimistisch over de toekomst. ‘Misschien is het wel goed om in de topklasse opnieuw een team op te bouwen. We hebben veel eigen jeugd, die dit seizoen in het diepe is gegooid. Genoeg talent, waar we nog profijt van krijgen. We willen zo snel mogelijk terugkeren in de eerste divisie.’ Riaz van den Bosch was minder overtuigd van de kansen op een snelle terugkeer. ‘We moeten eens goed nadenken over hoe het verder moet. De teleurstelling zal bij veel jongens een rol spelen. Ik weet niet wie er volgend seizoen nog bij zijn. De toekomst is ongewis en dat hebben we aan onszelf te danken.’