Frisse Koningsloop opent bal

Emmeloord - De kop is eraf. Het bal dat dorpencompetitie heet, werd geopend door een frisse Koningsloop, goed voor 174 deelnemers. ‘Het was perfect loopweer’, vond Gerard Hesselmans.

Door Harry de Ridder Vanzelfsprekend was Hesselmans van de partij bij de mannen, die tien kilometer liepen. De categorie met veruit de meeste lopers. Ook vanzelfsprekend: Bas Hollegien won, in een tijd van 34 minuten en 58 seconden. ‘Ik had gehoopt dat het wat gemakkelijker zou gaan’, zei Hollegien, al een tijd niet topfit. Bas Hollegien, Tomas Prysmantas, Stefan Woudwijk, Hans Hendrickx: deze mannen kom je komende lente en zomer vaker tegen in wedstrijden, die meetellen voor de dorpencompetitie. De  reeks bestaat uit twaalf lopen in deze volgorde: Kraggenburg (de volgende op 19 mei), Espel, Nagele, Luttelgeest, Marknesse, Blokzijl, Ens, Urk, Emmeloord (Fish Potato Run), weer Urk en tenslotte weer Emmeloord, als tijdens de clubkampioenschappen van AV NOP op 7 oktober de vijf kilometer wordt gelopen.

Dorpslopen

De dorpencompetitie bestaat sinds 2007. De dorpslopen zijn populair; een vaste groep van tientallen atleten werkt minimaal zes van de twaalf wedstrijden af. De  beste zes resultaten tellen mee. Om alle lopers een kans te geven op de eindzege, worden de tijden op leeftijd gecorrigeerd. Hesselmans: ‘We willen de lopers uitdagen. En we zien graag, dat zoveel mogelijk mensen meedoen. Het is leuk om in zo’n dorpsloop tegen je buurman te knokken.’ De Koningsloop. Sinds vier jaar voert het parcours door het Emmelerbos. De start is naast het terrein van AV NOP. ‘We hebben hier alle faciliteiten bij de hand en de lopers vinden het een mooi parcours’, aldus Hesselmans. Regionale toppers en aanstormend talent gebruiken de lopen vaak om hun vorm te peilen. Topper Bas Hollegien was er ook weer bij. Net als Stefan Woudwijk, sportman van het jaar, kampt Hollegien met pijntjes, die hardnekkig zijn.

Pijntjes

Hij heeft last van zijn linkerheup en –been. Diverse onderzoeken hebben tot nu toe niet bijgedragen aan een oplossing. De oorzaak van de vervelende pijntjes is nog steeds niet bekend. Zonde, want Hollegien had de stijgende lijn te pakken en wil dit seizoen pieken op de vijf kilometer op de baan. ‘Eigenlijk gaat het van kwaad tot erger’, verzuchtte de Emmeloorder, die nog steeds grote plannen voor dit jaar heeft. ‘Hardlopen is voor mij heel belangrijk, maar dat is mijn gezondheid ook. Maar ik ga er nog steeds vanuit, dat het een mooi jaar wordt.’ Stefan Woudwijk is weer op de weg terug. De marathon van Rotterdam moest hij laten schieten, nu is hij hard aan het trainen om weer op niveau te komen. Eerste doel: de vier Engelse mijl in Zwolle, op 10 juni. ‘De vorm is er nog niet, ik zit nog in de opbouwfase.’ Woudwijk finishte in een tijd van 38.27 minuten. ‘Het moet nog veel harder, maar voor dit moment is het oké.’ Jens Dijkstra, door kenners een groot talent genoemd, hield het na vijf kilometer voor gezien. ‘Opdracht van de trainer. En als Tjeerd (Popkema, HdR) dat zegt, dan houd ik me daar aan.’