Expo Pieter Hoekman in bieb Urk

URK - Het leven van Pieter Hoekman staat centraal bij de komende tentoonstelling van Stichting Urk In oorloogstijd in de bibliotheek.

Pieter Hoekman (Urk, 14 januari 1917 - Keent, 6 november 1943) was een Engelandvaarder die sneuvelde tijdens een missie om de apparatuur van twee gestrande Engelandvaarders in veiligheid te brengen. Als introductie op de tentoonstelling zal Bram de Graaf, journalist, historicus en auteur woensdag 3 mei langs komen om te vertellen over het ongelofelijke oorlogsverhaal van Spion van Oranje, de Engelandvaarder Bram Grisnigt (1923) op. De lezing begint om 20.00 uur.

Grisnigt fietst als 18-jarige Nederlandse scholier richting Frankrijk, de vrijheid tegemoet. Negentien maanden later wordt hij in Engeland opgeleid tot geheim agent en ontmoet hij de liefde van zijn leven. Hij keert terug naar Nederland als verbindingsman tussen Londen en het verzet, maar in februari 1944 wordt hij gepakt en door de Duitsers van kamp naar kamp gesleept. Hij ontsnapt en overleeft een torpedering, de Gestapo, concentratiekampen en een dodenmars. Spion van Oranje gaat over vrijheid, vechten, vriendschap en de kracht van ware liefde. Speciaal voor de jongeren van nu.

In het boek Spion van Oranje speelt ook Pieter Hoekman een rol en wordt een nieuw licht geworpen op zijn rol in de oorlog.

Boekhandel Koster zal met boekverkoop. De schrijver zal desgewenst signeren. Aansluitend wordt de tentoonstelling geopend door Pieter Hoekstra. Vrij entree.