Oh Oh Emmeloord | Touwtrekken

Emmeloord - Leuk en aardig natuurlijk dat Hyves, beetje krabbelen en tot vervelends toe zwaaiende bananen achterlaten op andermans profiel, maar gelukkig was er op een gegeven moment Facebook. Overgewaaid uit de grote stad Amerika waar de great people wonen – really great people, fantastic people - dus nou echt aan de slag.

De introductie van Facebook is alweer jaren geleden, maar ondanks dat die oude wijn inmiddels overrijp staat weg te lekken uit zakken die ooit nieuw waren, je blijft kijken. Volstrekt logisch ook natuurlijk. Voor je het weet sta je met de bek vol tanden bij de koffieautomaat als de laatste memes worden besproken. Sta je onwetend op de ‘vrijmibo’ als er een verhaal rond gaat over de baas die gisteravond per ongeluk bij Sauna Diana ‘ingecheckt’ blijkt te hebben. Bovendien, wat te denken van al die sneakers en zomercollecties in m’n tijdlijn. Zeer de moeite waard. Uiteraard heb ik ook alle Emmeloord groepen geliked, dus toen de nu bloeiende tulpen werden geplant op de rotonde voor de Golfslag: maar goed dat ik direct op de hoogte was via Facebook.

Maar goed, met die finishlijn die zo om en nabij de 500 woorden ligt, laat ik to the point komen en vooral niet het hele Facebook afstruinen; touwtrekken! Een update van NOPnu.nl. Een goed idee, de update van de week. Met Koningsdag touwtrekken op de gracht aan de Kampwal. Dat was tof. Het moet terugkomen.

Het was eind jaren tachtig of misschien was het begin jaren negentig. De kermis was nog gaaf. Beetje loeren bij de boksbal en als een paar stoere knapen ‘m goed wisten te raken, binnensmonds ‘zo’ mompelen. Vervolgens door naar de botsautootjes. Rammen, draaien, sturen en als het tientje dat hier voor gereserveerd was na een paar minuten ook verdwenen was, het laatste geld verbrassen aan een potje bulldozeren. Genoeg punten sparen en dan een vlindermes uitzoeken. “Doe mij die maar, ja die met dat lemmet van 20 cm, ja die ja.” De goeie ouwe tijd, kon nog gewoon. “Je hebt nog tien punten over snotaap, oh ok. Uuuh, vandaag nog? Uuuh ja, uuuh, doe maar een plakhandje voor thuis aan het plafond, die skelet-sleutelhanger en die knuffel. De aardbei? Nee, doe maar de banaan.”

Vervolgens snel de Lange Dreef oversteken want het stond op het punt van beginnen, het touwtrekken. Een plekje zoeken aan de gracht ter hoogte van de Kampwal. In het water twee grote houten vlonders omringd door – hoe logisch - water. Op elke vlonder een team, ertussen een touw. Schrap zetten, een fluitje klonk en onder luid geschreeuw en aangemoedigd door het publiek begon de wedstrijd. Wie gaat het winnen en wie wordt het water in getrokken? Mooi was dat, waarom verdween het eigenlijk van de agenda? ‘Touwtrekken in de gracht van Emmeloord! Wij missen dit spektakel en willen het terug op de activiteitenkalender’, aldus de update. Helemaal mee eens, ik ben voor. Voor nu, fijne Koningsdag.