Natuurmonumenten in EcoWaterliner

SINT JANSKLOOSTER - Natuurmonumenten heeft de Stichting EcoWaterliner overgenomen.

Deze stichting realiseerde vijf jaar terug samen met de gemeente Steenwijkerland voor de twee varende ‘taxi’s’ in De Wieden.

Nadat de exploitatie moeilijk rond kwam, experimenteerde Natuurmonumenten vorig jaar met de EcoWaterliners. ‘We wilden een jaar proef draaien om te kijken of wij meer passagiers konden trekken. Dat bleek een succes, waardoor we graag door willen, vertelt Haverkort, beheerder van het Bezoekerscentrum in Sint Jansklooster.

Met de overname van de stichting krijgen de activiteiten van Natuurmonumenten nu een structureel karakter. De EcoWaterliners varen vanaf 7 mei dagelijks door het gebied. Ze vertrekken dan elke ochtend vanuit Sint Jansklooster. ‘Om 09.45 uur vertrekt de boot naar Giethoorn, een kwartier later die naar Blokzijl. Dat biedt bezoekers veel mogelijkheden. Ze kunnen bijvoorbeeld naar Giethoorn varen en terug wandelen of fietsen en dan ook nog de boot naar Blokzijl nemen.’

De varende taxi’s zijn ook een mooie aanvulling op de activiteiten bij het Bezoekerscentrum. Daar zijn tussen april en oktober ook bijna dagelijks vaarexcursies naar de hoogtepunten van De Wieden.