Schapen grazen in Emmelerbos

EMMELOORD - Gemeente Noordoostpolder doet een proef met het begrazen van bosweiden. Daarvoor komt een kudde van zo’n 100 schapen met lammetjes naar het Emmelerbos.

De kudde kan in ongeveer een week het Emmelerbos begrazen. Herder Jacqueline Meijners komt dit jaar nog twee of drie keer terug met de kudde, afhankelijk van hoe hard het gras groeit. De gemeente voert deze pilot uit, omdat het meer biodiversiteit oplevert. Door de selectieve begrazing kunnen meer verschillende soorten plantjes blijven leven. Verder eten schapen bereklauw en zijn ze een natuurlijke manier van bestrijding van deze giftige plant. De gemeente verwacht ook dat er een combi kan ontstaan met natuureducatie. Als deze proef slaagt wil de gemeente in de komende jaren de schapen ook in de parken in Emmeloord laten grazen.

Honden

De herder, Jacqueline Meijners, vraagt hondenbezitters hun hond aan te lijnen in het bos. De schapen schrikken namelijk van onbekende honden. Zelf heeft ze drie honden die getraind zijn om met de kudde te werken.