Vragen is een kunst

EMMELOORD - raten kan Ratna Groenheijde (42) wel, maar vragen deed ze lange tijd minder snel. Daarom werkt ze mee aan de ontmoetingsochtend ´Vragen is een kunst´.

Ratna is een sprankelende verschijning met een enthousiast verhaal. Die vlotte babbel is echter niet vanzelfsprekend voor haar. ‘Sinds ik vijf jaar geleden gescheiden ben, heb ik echt geleerd om met nieuwe mensen in gesprek te gaan. Het is leuk als je een vriendin in Utrecht hebt, maar ik woon hier. Hier wilde ik mijn netwerk uitbreiden.. De school van mijn kinderen bleek voor mij een mooie ontmoetingsplek. Eén van de andere moeders is nu al jaren mijn beste vriendin.’

Soms loopt Ratna echter ook tijdens praktische zaken aan. ‘Laatst was mijn afzuigkap kapot. Een buurman waarmee ik goed contact heb, had al wel eens aangeboden dat hij me wel wilde helpen. Maar ja, ik wilde hem niet lastig vallen. Ik heb daar echt weken mee rondgelopen, terwijl ik mijn afzuigkap hard nodig had. Dat laatste gaf de doorslag. Ik dacht: ik heb gewoon hulp nodig. Toen heb ik mijn buurman toch gevraagd. Hij is zeker anderhalf uur bezig geweest. Hoefde hij niets voor te hebben. Natuurlijk kreeg hij wel een kratje bier van me,’ knipoogt ze.

Vanuit haar functie bij CMO Flevoland organiseert Ratna samen met Berry van Dam van Carrefour een gesprek over (de drempel van) vragen.

‘Als je tegenwoordig naar Carrefour belt met een probleem, hoor je in principe dat je eerst je eigen netwerk aan moet spreken. Dat vind ik heel goed, maar laten we eerlijk zijn: het is wel lastig. Daarom organiseren we binnenkort een ontmoetingsochtend bij Carrefour, waar we daarover praten met elkaar. Als je aan mensen vraagt of ze zelf anderen willen helpen, is het antwoord: ja natuurlijk. Zelf heb ik ook een buurvrouw en over en weer vragen we elkaar op de koffie. Ik heb laatst nog iets voor haar gerepareerd en zij heeft mijn ramen gelapt. Vragen blijft soms moeilijk. Heb jij dat gevoel ook wel eens?’

De bijeenkomst ´Vragen is een kunst´ wordt op donderdag 20 april gehouden bij Carrefour, Harmen Visserplein 6 in Emmeloord. Het programma is van 10.00 tot 11.30 uur. Vooraf aanmelden is gewenst en kan bij Berry van Dam, Carrefour. berry.van.dam@carrefour.nu of 06-83528487. Ook voor andere organisaties en verenigingen kan op verzoek een bijeenkomst worden georganiseerd.

Meer info zie de advertentie ‘vragen is een kunst’ elders in deze krant.