‘Kromhout en Balk’ samen

URK - en samenwerking tussen twee bijzondere bedrijven met eenbijzondere historie binnen de Nederlandse scheeps- en jachtbouw. Balk Shipyard is opgericht in 1798 en heeft zich decennia lang gericht op het bouwen, onderhouden en repareren van houten schepen in de haven van Elburg.

Sinds 1998 staat Daan Balk, als zevende generatie van het familiebedrijf, aan het roer. Na een aanhoudende groei is Balk Shipyard in 2004 verhuisd naar een grotere locatie op Urk.

Door de jaren heen is de focus van het repareren en onderhouden van pleziervaartschepen verschoven naar het refitten van luxe jachten tot circa 60+ meter. Binnen Balk Shipyard zijn er drie afdelingen: Refit, Cascobouw en het Hellingbedrijf.

In 2016 is Jachtwerf Bloemsma in Makkum overgenomen en onder deze naam worden nieuwe jachten gebouwd. Naast het refitten van jachten, komen ook veel bruine vlootschepen, sleepboten en vissersboten naar de werf op Urk. Schippers van deze schepen laten bij Balk Shipyard onder andere onderhoud, reparaties en verbouwingen uitvoeren.

Werf ’t Kromhout is één van de laatste overgebleven werven in het centrum van Amsterdam en dankt haar naamsbekendheid aan haar rijke historie vanaf 1757 en natuurlijk aan de Kromhout motoren. Werf ’t Kromhout is gespecialiseerd in het onderhoud en reparatie van onder andere woonschepen, platbodems en slepers. Er is duidelijk een voorliefde voor het varend erfgoed. Daarnaast is de werf een gewaardeerd steun- en servicepunt geworden voor diverse rederijen in Amsterdam. Met het samenwerkingsverband tussen Balk Shipyard en Werf ’t Kromhout is er een unieke gelegenheid ontstaan om de rijke historie van beide werven en de kennis en kunde te delen. Het uiteindelijke doel van de samenwerking is om onze beiden klantenkringen een betere service en een completer pakket van diensten aan te kunnen bieden. Met deze samenwerking is het nu mogelijk voor Werf ’t Kromhout om grotere projecten aan te nemen en deze op de werf in Urk uit te voeren.