‘Welkom Schokkers’ in CHC Vollenhove

VOLLENHOVE - In het Cultuur Historisch Centrum Land van Vollenhove aan de Bisschopstraat 36 in Vollenhove is dit jaar de wisseltentoonstelling “Welkom Schokkers” te zien.

De expositie gaat over bewoners van Schokland die hun eiland moesten verlaten en naar Vollenhove zijn getrokken. De naam van de expositie “Welkom Schokkers”, verwijst naar de maanden mei en juni van het jaar 1859, toen ruim zeshonderd Schokkers het eiland Schokland moesten verlaten omdat het te duur werd om het eiland tegen de zee te beschermen. Zo’n honderddertig kwamen erin Vollenhove terecht.

De tentoonstelling toont vooral schilderijen en prenten, originele kleding, en daarnaast een aantal originele voorwerpen, meer dan honderd jaar doorgegeven binnen de Schokker families. Verder boeken, een paar maquettes, een replica van een kaart van het eiland uit 1784 en foto’s van Vollenhoofse geboren Schokkers.

Een grote foto van ‘het fort’ ontbreekt niet: daar streken zeven Schokker vissersfamilies neer, waarvan er minstens drie een nieuw huisje bouwden met het van Schokland meegenomen materiaal.

Op 20 en 25 april is er een lezing over de hele geschiedenis van Schokland, die al begint met de bewoning in de prehistorie, zo’n tienduizend jaar geleden. Daarnaast is er de vaste collectie met een geheel nieuw kabinet “Bevolking”.

Openingstijden: Woensdag t/m zondag 13.00 uur tot 17.00 uur. Eerste Paasdag gesloten, Tweede Paasdag geopend.