Maart was zacht

EMMELOORD - De eerste maand van de meteorologische lente verliep zacht in de polder. De gemiddelde temperatuur is uitgekomen op 7,5 graden. Normaal gesproken ligt het kwik rond 5,7 graden. Toch 1,8 graden boven het gemiddelde.

De warmte zagen we vooral later in de maand opkomen. De warmste dag van de maand was 28 maart. Toen haalde het kwik 18,8 graden. Normaal gesproken wordt in deze periode ook de eerste warme dag gehaald van 20 graden, maar dit jaar zat dat er niet in. Nachtvorst kwam er op 1,5 meter hoogte niet meer voor. De maand begon nat met flink wat wisselvallig weer. Eerder leek het erop dat de maand erg nat zou gaan verlopen, maar de tweede helft was een stuk droger. In totaal viel er 57 millimeter tegen 46 millimeter normaal gesproken.

De zon deed het goed. Ze was 171 uur te bewonderen boven onze polder. Normaal gesproken is dat 134 uur. Vooral de tweede helft van deze maand bracht de meeste uren met zon. Onstuimig was het vooral aan het begin met veel wind. Op 2 maart kwamen er zware windstoten voor. We hadden in totaal 14 ADS-dagen. Wat zijn dat precies? Het zijn de zogehete ''mooi-weer dagen''. Voor de statistieken heeft het KNMI mooi weer gedefinieerd. Dat is een dag met veel zon (minstens 50 procent van de tijd dat ze kan schijnen), weinig of geen neerslag (in 24 uur hooguit 0,2 millimeter) en een bovennormale temperatuur.

Robert de Vries