Jeugddammers slagen voor examen

Emmeloord - Twaalf jeugdleden van Damkring Emmeloord zijn vorige week op verschillende niveaus geslaagd voor hun damexamen. Het was een pittige klus.

De leden moesten veertig problemen oplossen, zonder dambord, met alleen een diagram voor zich. De broertjes Matheo en Daniël Boxum, nog geen drie turven hoog, legden hun Wiersma-examen (van de zes niveaus het tweede niveau) in zeer korte tijd af. Beiden maakten slecht twee foutjes. De Boxums, zeven en negen jaar oud, kunnen zich nu al meten met een aantal senioren van de damclub. Het staat buiten kijf dat ze allebei over een paar jaar meespelen met het eerste team van Damkring Emmeloord.

Vlag en wimpel

Ook de meisjes deden van zich spreken. De zus Louette en Chevonne Barkel slaagden ook met vlag en wimpel voor respectievelijk het Van der Wal- en het Wiersma-diploma. De twee meiden waren menig jongen de baas en zeer geconcentreerd schoven ze de een na de ander van het bord. Daniël, Matheo, Louette en Chevonne zullen op zaterdag 15 april, op de slotdag van het NK dammen op Urk, proberen de eer van Emmeloord hoog te houden. Zij nemen het dan op tegen onder meer teams van Urk en Kampen. In totaal doen zo’n dertig teams mee aan het jeugdtoernooi. Joanne Nienhuis en Ronald Euveman slaagden ook beiden voor het Van Der Wal-diploma (het eerste niveau). Jonathan van den Top, Bert-Jan Simonse, Jesse Simonse, Noah Terwisscha, William Vader en Lucas Euverman slaagden voor het Wiersma-diploma. Zo blijkt maar weer dat dammen zeker geen sport is voor alleen maar grijze, wijze mannen. Jacob Poortinga, pleitbezorger van het jeugddammen: ‘Wat is mooier dan dieper door te rekenen dan je tegenstander en hem op het dambord de baas te zijn?’