Arsia Mons

AFLEVERING 1115 - 111529 MAART – 5 APRIL

Op Mars moet zo’n 50 miljoen jaar geleden nog vulkanisme zijn geweest. Gedetailleerde foto’s van de Amerikaanse Mars Reconnaissance Orbiter van een grote uitgedoofde vulkaan op de planeet lijken in deze richting te wijzen.

Het betreft Arsia Mons, een vulkaan met een middellijn van 110 kilometer. Hij is 20 kilometer hoog. Op basis van kratertellingen kan men ongeveer achterhalen hoe oud een stuk bodem is. Hoe ouder een gestolde lavastroom is, hoe te meer kleine inslagkraters er op te zien zullen zijn. In de caldeira (kratervlakte) boven op de top van de vulkaan zijn 29 vulkanische openingen geteld. Uit de gedane leeftijdsbepalingen is naar voren gekomen dat de vulkanische activiteit rond 200 miljoen jaar geleden begon en ongeveer 150 miljoen jaar gelden zijn hoogtepunt bereikte. Gemiddeld eens in de 1 à 3 miljoen jaar ontstond een nieuwe grote lavastroom. De lavaproductie van deze vulkaan bedroeg tussen de 1 en 8 kubieke kilometer lava per miljoen jaar. De jongste lavastromen worden op 50 miljoen jaar oud geschat. Geologisch is dat zeer recent. Toen op aarde de dinosaurussen uitstierven doofde op Mars het vulkanisme in Arsia Mons definitief uit. Een verband is er niet.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 1 april)

Zon op: 07.11 uur; onder 20.12 uur.

Maan op: 09.58 uur; onder 01.49 uur (zondag).

MAAN – Onze trouwe wachter is inmiddels aan de avondhemel te bewonderen in het (zuid-)westen. De schijngestalte groeit weer aan. Op maandag 3 april komt de maan om 20.39 uur in de schijngestalte van Eerste Kwartier (half, sterrenbeeld Tweelingen).

PLANETEN – Venus is aan de ochtendhemel verschenen. De planeet straalt vanaf 06.15 uur in het oosten. De verre Mars is nog wel ‘s avonds te zien in het westen. En daaronder is bij heldere lucht Mercurius nog even te zien. Vanaf 21.00 uur is Jupiter in het oosten tot (kort voor zonsopkomst) zuidwesten waar te nemen. Hij staat nog in sterrenbeeld Maagd, dicht bij ster Spica. Saturnus wordt vanaf 03.15 uur in het zuidoosten zichtbaar.

Er kunnen nog enkele meteoren uit de richting van sterrenbeeld Maagd verschijnen; Virginiden. Erg actief zal deze zwerm niet worden.

tel. 0527-699142; e-mail: rpelings@hotmail.com.