Eerste elektrische huisvuilwagen

EMMELOORD - GeesinkNorba in Emmeloord heeft onder toeziend oog van burgemeester Aucke van der Werff, met trots de eerste volledig elektrische achterlader gepresenteerd.

De LI-ON Power Pro is zeer efficiënt, volledig elektrisch en milieuvriendelijker dan ooit. Jens Becker, GeesinkNorba’s CEO, zegt: ‘De ontwikkeling van de LI-ON Power Pro is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling naar een duurzame afvalinzameling. Wij hebben deze vooruitstrevende technologie toegepast en ontwikkeld met het oog op een toekomst waarin onze klanten hun werkzaamheden uitsluitend milieuvriendelijk kunnen uitvoeren.’

De LI-ON Power Pro is ontwikkeld in combinatie met de energiezuinige Geesink GPM IV opbouw. Zowel het chassis als de opbouw van deze wagen wordt aangedreven door lithium-ion batterijen die voor een optimale gewichtsverdeling onder de laadbak zijn gemonteerd. De wagen is zeer geschikt voor toepassing in grote steden waar weinig kilometers gemaakt worden en milieurestricties gelden. Dankzij de elektrische werking zijn er geen emissies zoals CO² en fijnstof. Bovendien is de wagen nagenoeg geluidloos.

GeesinkNorba startte in 2001 met de ontwikkeling en productie van de eerte hybride huisvuilwagen. Sinds 2003 gaan de hybride voertuigen de hele wereld over. GeesinkNorba ziet een sterke toename in de vraag naar milieuvriendelijke voertuigen. Een goed voorbeeld hiervan is de order van 31 hybride achterladers die zij vorige week van het Zweedse bedrijf Renonorden ontving. En zes hybride MF twee compartiment wagens voor Suez in Frankrijk.

De ontwikkeling van de eerste volledig elektrische achterlader is tot standgekomen door een samenwerking tussen Emoss, Oosterhout en GeesinkNorba, Emmeloord.