De geheimzinnige pannakooi

EMMELOORD - Datie er komt, is honderd procent zeker en de locatie is ook bekend. Maar dat is ook alles. ‘Het schijnt een bijzondere pannakooi te zijn’, zegt Ger Roowaan van SC Emmeloord.

Roowaan is als lid van de jeugdactiviteitencommissie van de zondagclub uitstekend op de hoogte van alle ontwikkelingen rond de realisatie van de pannakooi op het terrein van de club, maar hij weet echt niet hoe het nieuwste project eruit komt te zien. Het bestuur houdt de kaken op verzoek van het bedrijf dat de pannakooi bouwt stijf op elkaar.

In mei, uiterlijk in juni moet de pannakooi klaar zijn voor gebruik. ‘Iedereen doet er heel geheimzinnig over, niemand laat iets los. Het wordt een primeur voor de polder, dat weet ik wel’, aldus Roowaan. De pannakooi komt pal naast het hoofdveld en de kantine te liggen. De kooi kost enkele tienduizenden euro’s en wordt uit eigen zak betaald.

Sinds de verhuizing van De Boskamp naar sportpark Ervenbos gaat het SC Emmeloord voor de wind. Het aantal jeugdleden stijgt gestaag en dus vond het bestuur het een goed plan de portemonnee te trekken voor de kooi. De nationale voetbalbond heeft nieuw beleid ontwikkeld, waarin de realisatie van een pannakooi past en Ger Roowaan en zijn kompanen hebben straks meer mogelijkheden nieuwe activiteiten voor de jonge gasten te ontplooien. ‘We hebben genoeg ideeën.’

De pannakooi komt er dus, maar ja, zou het niet mooi zijn als de jeugd zelf ook een steentje bijdraagt? Zeker. En daarom komt de jongste jeugd, tot en met 13 jaar, in actie met Scoren voor de club. De actie start komend weekend en duurt bijna een volle maand. Wat is de bedoeling? Kras de vakjes open en er komen bedragen tevoorschijn variërend van 1 tot 2 ½ euro. Een volle kaart is 40 euro waard. En voor elk opengekrast vakje ontvangt de donateur acht kortingsbonnen voor een dagje uit.

Zo’n 175 kinderen komen in actie. Wat is het streefbedrag? ‘Ik ben heel positief. Ik ga ervan uit dat de kinderen minimaal 5000 euro ophalen’, zegt Ger Roowaan. Voor kinderen, die veel ophalen, liggen er mooie prijzen klaar, zoals magic bowlen in Espel en het verrichten van de officiële opening samen met een bekende voetballer. ‘Wie dat wordt, weten we nog niet’, vertelt Roowaan, maar het komt goed. Er zijn goede contacten met Heerenveen.

Harry de Ridder