Kinderhulp bij paddentrek

KUINDERBOS - In de maand maart en april helpen 500 schoolkinderen uit Friesland, Flevoland en Overijssel bij het veilig oversteken van padden aan de Hopweg en Schoterweg in het Kuinderbos.

Een praktisch en educatief project dat Staatsbosbeheer al sinds 2001 organiseert. Op het warme asfalt van de weg werden veel amfibien doodgereden, verklaart boswachter Bouwe Kooij de aanpak. Zonder de hulp zou maar 1 procent overleven. Vrijwilligers van Staatsbosbeheer zetten voorafgaand aan de periode dat de paddentrek begint, als de vorst weg is en de dagen lengen, schermen langs de wegen over een lengte van bijna 2 kilometer. De padden, maar ook salamanders en kikkers, zijn afhankelijk van dragende kinderhanden die ze in emmers doen en na telling aan de overkant van de weg uitzetten, zodat de dieren hun weg naar hun voortplantingsgebied de Kuinderplas kunnen voortzetten.

Op de dagen dat de scholen vrij zijn helpen vrijwilligers van natuurclubs uit de regio. In zestien jaar tijd zijn er in totaal 189.156 amfibieën overgezet in het Kuinderbos. In recordjaren waren het er meer dan 17.000. Vorig jaar waren het er slechts 3200. Een verklaring voor dit aantal kan Kooij niet geven. ‘We zullen dit jaar moeten zien of het structureel lijkt.’ Een topdag was ooit de dag dat er 3000 overgezet werden. ‘Het fluctueert in ieder geval sterk’, weet Kooij. Op de eerste dag van dit jaar zette De Regenboog uit Creil 30 padden over.

Kinderen die eenmaal de paddentrek hebben meegemaakt zijn erg enthousiast weet Kooij. ‘Sommigen vinden het eerst eng, maar aan het einde van de ochtend willen ze al zoenen en hopen op een mooie prins of prinses.’ Waar Staatsbosbeheer geholpen is met zoveel menskracht, is het ook vooral een educatief project. ‘Je bent heel praktisch met de natuur bezig. De kinderen krijgen ook een lespakket en een introductiefilm te zien voordat ze padden overzetten.’