Loting NK dammen stemt tevreden

Urk - ‘Baljakin tegen Van IJzendoorn in de negende ronde. Mooi achterin het speelschema.’ De loting voor het NK dammen op Urk stemt de organisatoren tevreden.

De twee grootste kanshebbers op de nationale titel, de ex-Wit-Rus en regerend kampioen Alexander Baljakin en het grote talent Martin van IJzendoorn, kruisen in de negende van de twaalf speelronden de degens met elkaar. Zo blijft, hoopt de organisatie, de spanning tot ver in het toernooi gehandhaafd. De (geleide) loting voor het NK, dat van 6 tot en met 15 april in Het Achterhuis op Urk wordt gehouden, vond plaats onder toeziend oog van notaris Peter Prummel. Bij de loting was het voltallige bestuur van de organiserende Stichting Aanzet aanwezig. Voorzitter IJsbrand Haven had het voorwerk verricht om zo onder meer te voorkomen dat clubgenoten elkaar pas achterin in het speelschema treffen.

Flink geld

De organisatoren IJsbrand Haven, Bart Jonker, Piet Dijkstra en Joop Kip vinden het niet leuk dat Roel Boomstra, de huidige wereldkampioen, er niet bij is. Boomstra speelt een toernooi in Ufa, ergens op de steppen van Rusland, waar flink geld is te verdienen. De organisatie van het NK heeft geen zakken met geld beschikbaar, wat vanzelfsprekend geen schande is. Martin van IJzendoorn, 19 jaar pas en tweevoudig wereldkampioen bij de junioren, is de voornaamste uitdager van de ervaren Alexander Baljakin, drievoudig Russisch kampioen en vijfvoudig Nederlands kampioen. Van IJzendoorn behoort nu al tot de top tien van de wereld wat rating betreft. Het klapstuk van het toernooi, Baljakin – Van IJzendoorn, wordt een clash van speelstijlen. ‘Van IJzendoorn is een dammer, die graag aanvalt. Baljakin wacht meer af’, aldus IJsbrand Haven. Baljakin – Aliar en Knoops – Van IJzendoorn vormen de openingspartijen van de twee favorieten. Die partijen bieden meteen al volop winstkansen voor Baljakin en Van IJzendoorn, is de verwachting van de organisatie. Hoe dan ook, de organisatoren verwachten een mooie strijd om de Nederlandse titel. ‘Het wordt een spannend toernooi.’ Harry de Ridder