Puntloos Ceres in de lift

EMMELOORD - Het gaat steeds beter en voor het eerst beschikt Ceres over een voltallige wedstrijdselectie. Dat is winst. Desondanks zit een primeur in de vorm van een zege er niet in tegen Isala: 21-49.

Het zoet der overwinning heeft het vrouwenteam van Ceres, voor het eerst sinds jaren dit seizoen actief in een competitie, nog niet mogen smaken en ook tegen de middenmoter uit Deventer zit een verrassing er geen moment in. Toch zit niemand in zak en as, want tegenover de zoveelste nederlaag staan ook genoeg positieve punten. Routinier Bernardina Stalp en trainer/coach Rineke van der Schaaf sommen de belangrijkste winstpunten op: de selectie wordt steeds breder, waardoor je tijdens een wedstrijd voluit kunt gaan (genoeg wissels op de bank) en je kunt op de training beter wedstrijdsituaties simuleren en meer oefenvormen toepassen.

Acht minuten

Dat het formeren van een wedstrijdwaardige selectie geen sinecure is, is zaterdagavond thuis tegen Isala duidelijk te zien. De ploeg uit Deventer speelt niet groots, maar kan het zich permitteren veel ballen te missen omdat de thuisclub nog veel meer moeite heeft om te scoren. Zo duurt het bijna acht minuten voordat Geralda van Keulen de nul van het bord schiet. Alleen in een korte fase vlak na rust toont Ceres dat het ‘serieuze basketbal’, waar Rineke van der Schaaf het na afloop over heeft, er in de verte zit aan te komen.

Maar nogmaals, geen chagrijnige gezichten bij Ceres na de kansloze nederlaag. Daarvoor gaat het, afgezien van de punten, te goed. ‘Het gaat elke wedstrijd beter en dat is belangrijker dan winnen’, zegt Bernardina Stalp opgewekt. ‘Nu was er bijvoorbeeld iets meer sprake van samenspel.’ Ook de coach is tevreden. ‘Er gaat nog veel mis, niet alle acties lukken, maar we zijn wel weer een stapje verder in de ontwikkeling.’ Realisme viert hoogtij. Van der Schaaf: ‘Het hoofddoel is plezier hebben. Prestaties zijn in eerste instantie niet het doel.’

Klasse hoger

De Ceres-vrouwen zouden starten in de 3e klasse, maar spelen hun wedstrijden een klasse hoger. De 3e klasse telde te weinig teams, waardoor de bond Ceres overhevelde naar de 2e klasse. ‘Dat is toch zwaar’, aldus Rineke van der Schaaf. ‘Moet je spelen tegen jonge meiden, van die renkonijnen. Vooral in het begin hadden we het moeilijk, maar we laten ons niet ontmoedigen, we blijven gemotiveerd.’ Hoe? Door vooral te kijken naar wat er beter gaat, ondanks dat Ceres ‘gewoon’ elke pot verliest. Wat ging er tegen Isala goed? ‘De aanval loopt steeds beter’, vindt Van der Schaaf.

Om verdere stappen te maken en uiteindelijk een keer te winnen (wat een feest zal dat worden!) zijn er nog meer vrouwen nodig. De ervaring is dat een selectie van 13, 14 vrouwen nodig is om altijd op oorlogssterkte te kunnen aantreden. ‘Plaats je nog een oproep in de krant?’, vraagt Bernardina Stalp, die vol lof is over Ceres. Bij dezen. Ceres kan nog goed enkele vrouwen gebruiken. Je hoeft niet goed te kunnen basketballen. Plezier hebben staat voorop, maar er wordt ook serieus getraind. ‘We hebben het gezellig, maar het is geen theekransje’, aldus Stalp.

Site: www.bvceres.nl, e-mail tc@bvceres.nl.

Harry de Ridder