Dammers Emmeloord jagen op plek in de top

Emmeloord - Voor Damkring Emmeloord is promotie geen doel op zich, maar na de winst op het tweede van MTB Hoogeveen (16-4) lonkt de strijd om promotie naar de hoofdklasse. ‘We gaan alles uit de kast halen’, aldus IJsbrand Haven.

Haven, een van de toppers van de damclub, won zoals vrijwel altijd zijn partij. Vijf clubgenoten deden zijn kunstje na. MTB Hoogeveen won geen enkele partij. Meer dan vier remises zat er niet in. En dus boekte Damkring Emmeloord een overtuigende zege. Een lekkere aanloop naar de cruciale wedstrijd van komend weekeinde tegen DCH Heerenveen, de huidige nummer drie. Bij winst nestelt Damkring Emmeloord zich in de top drie, goed voor een plek in de nacompetitie. Zoals gezegd, promotie is absoluut geen must. Haven en consorten bivakkeren al vele jaren in de 1e klasse en dat jasje past de club goed. Maar ja, als de kans zich voordoet om te promoveren, dan ga je er natuurlijk voor. Het potentieel van de club is zestien volwaardige dammers, maar er kunnen er elke wedstrijd maar tien spelen. In theorie zou je altijd kunnen gaan voor de beste tien dammers, maar dat is niet realistisch.

Sterkste opstelling

Privébeslommeringen, werk, ziekte en noem maar op gooien standaard roet in het eten. En daarbij: wil je altijd in de sterkste opstelling spelen? Haven: ‘Je wilt iedereen de kans geven te dammen. Je moet het tenslotte met de hele groep doen.’ De samenstelling van de ploeg per competitieronde is volgens Bart Jonker redelijk willekeurig, al behoren Jan Marten van der Reest, Alex Boxum en IJsbrand Haven in principe altijd tot de basis. De Drenten beschikken volgens Haven over uitstekende jeugd en MTB had er twee (een jongen en een meisje) tegen Damkring Emmeloord opgesteld. Bij de Emmeloorders lijken zich ook twee talenten aan te dienen: de twee zoontjes van Alex Boxum, Daniël en Matheo. Nog piepjong, maar: ‘Ze kunnen allemachtig goed dammen en leren heel snel. Over anderhalf jaar doen ze voor ons aan competitiewedstrijden mee’, is de verwachting van Bart Jonker, die tegen MTB Hoogeveen niet meedeed.

Een goede score

Aanwas van veel jonge spelers is geen gemeengoed in de damsport. Damkring Emmeloord probeert via het jaarlijkse schooldammen de jeugd aan zich te binden. Een stuk of zeven, acht jonge dammers zijn elke week in De Ontmoeting te vinden voor damles van de ervaren spelers. ‘Als er eentje van blijft hangen, die competitie gaat spelen, is dat een goede score’,  aldus Bart Jonker, die zich ook inzet voor de Stichting Aanzet. De bestuursleden Bart Jonker, IJsbrand Haven, Piet Dijkstra en Joop Kip hebben het weer geflikt: het NK dammen wordt in april op Urk afgewerkt. Het bestuur heeft geprobeerd om Roel Boomstra en Jan Groenendijk, die onlangs om de wereldtitel speelden, naar Urk te halen. Zonder resultaat. Groenendijk heeft helemaal niet op de invitatie gereageerd. Meer toppers hebben afgezegd. Balen. Jonker: ‘Het zou een eer moeten zijn om aan het NK mee te doen, maar het deelnemersveld is nog steeds meer dan de moeite waard.’ Harry de Ridder