Thuiswedstrijd is turnfeestje

Emmeloord - Charlotte Ram (9) weet precies wat ze wil. ‘De Olympische Spelen bereiken.’ Net als haar voorbeeld Céline van Gerner. ‘De beste turnster van Nederland.’ Zaterdag zette de piepjonge turnster de eerste stappen op het wankele pad naar eeuwige roem.

Het was zaterdag een grote dag voor de turn- en gymnastiekvereniging Emmeloord. De Bosbadhal vormde het decor voor de eerste plaatsingswedstrijd van de 4e divisie voor (jonge) dames. Het werd een feestje. Selectieleidster Greet Weening was dan ook in haar element. ‘Zoveel ruimte, geweldig! Emmeloord is echt een uitzondering, hoor. Dat hoorde ik ook overal om me heen.’ Charlotte Ram behoorde tot de uitverkorenen, die een thuiswedstrijd mochten turnen. ‘Superleuk. Mijn moeder, stiefvader, zus en oma zijn komen kijken.’ En ze deed het naar eigen zeggen ‘supergoed’. ‘Op brug ging het heel goed, maakte ik een mooie hoge buikdraai. Op balk vergat ik iets, dat was wel jammer.’ Charlotte heeft het dik naar haar zin bij de club. ‘De juffen zijn heel aardig. Ze helpen je heel goed.’

Arabier flikflak

De leerlinge van De Zevensprong (groep 6) traint drie keer per week, dik vijf uur in totaal. Ja, dan leer je wel veel. ‘Ik kan nu een arabier flikflak in plaats van een radslag arabier. De flikflak is moeilijker. En ik kan een boogje in plaats van een spagaathandstand. Dat schrijf je aan elkaar.’ En als Charlotte dat zegt, dan is dat zo. Van de 28 turnsters van TGV Emmeloord is het exact de helft gelukt om zich rechtstreeks te plaatsen voor de finale op 25 maart. De andere krijgen alsnog de kans om zich in de herkansingen te plaatsen, maar dan moeten ze op het podium eindigen. Greet Weening: ‘Onze turnsters kunnen op dit niveau goed meekomen. We staan er goed voor, maar op districtsniveau kan het beeld weer anders zijn.’ Hanna Kwakernaak (14) was er in De Bosbadhal ook bij. Ze turnt al vijf jaar bij TGV Emmeloord. Ze kan goed turnen, vindt ook haar trainer Ilse Kapitein. ‘Hanna is heel solide. Ze doet het hier ook heel goed. Ze is goed, alleen vindt ze zelf vaak van niet.’ Zenuwen spelen haar vaak parten. ‘Ik probeer er niet teveel over na te denken, maar ik vind het altijd wel spannend’, aldus Hanna.

Hechte groep

Ze vindt het fijn in eigen huis te turnen. ‘Dat maakt me toch minder zenuwachtig. Op je ‘eigen’ brug en balk turnen, dat is echt een verschil. Soms heb je hele ruwe of gladde stokken op brug. Dit materieel ken je gewoon.’ Hanna Kwakernaak voelt zich heel erg op haar gemak bij TGV Emmeloord. ‘Het is een gezellig club waar veel leuke mensen rondlopen. Het is een hechte groep, dat vind ik belangrijk.’ Vooraf verwachtte Greet Weening van haar turnsters, dat ze een paar medailles zouden pakken. Dat lukte. Winst was er voor Wilianne van den Berg bij de meisjes jeugd. Dewi van Kalsbeek werd tweede bij de meisjes instap, terwijl Rosa Haaksema goed was voor brons. Die medailles zaten na al vroeg in het toernooi in de tas. ‘Ja, stiekem had ik op nog meer medailles gehoopt, maar de meisjes lieten wat steekjes vallen en je moet perfect turnen voor een medaille. Maar al met al was het een heel positieve dag.’ Harry de Ridder
UITSLAGEN Meisjes Jeugd: 1e plaats voor Wilianne van den Berg (zij was 1e op brug en 2e op balk) Meisjes Instap: 2e plaats voor Dewi van Kalsbeek (1e op brug en 2e op vloer), 3e plaats voor Rosa Haaksma Verder zijn er nog zeer goede prestaties geleverd op diverse toestellen. Sanne Blaak werd 1e op vloer, Jorine Voorberg werd 1e op brug en balk en Charlotte Ram werd 1e op sprong.