René en Timo: prachtige avonturen in Australië

CREIL - Wanneer René Ballast en Timo Drewel uit Creil in april 2016 het vliegtuig uitstappen, is het even slikken. Het o zo mooie avontuur in Australië zit erop. Zes maanden lang hebben de twee genoten van het warme en grote land.

Tijd om terug te blikken op het avontuur van ruim een jaar geleden. Het is net na de zomer van 2015 wanneer beide jongens op een punt zijn gekomen om een belangrijke beslissing te nemen. Studie, werk of reizen. Een combinatie van de laatste twee moet het worden. Australië wordt de uiteindelijke bestemming. Plannen worden gesmeed. Eerst een paar maanden werken en daarna het backpackersland bij uitstek verkennen. Na contact met Huizing Harvest zijn de twee uiteindelijk helemaal om. Spullen pakken en gaan.

Oogsten

Het wordt voor René en Timo een avontuur om nooit meer te vergeten. Ook nu nog raken de twee kameraden en buurjongens er maar niet over uitgesproken. Want wat hebben ze veel meegemaakt in het land van de kangoeroe. Alleen de heenreis was al een beleving op zich. Wereldvreemd zijn de jongens op het moment van de heenvlucht niet, maar voor zes maanden naar de andere kant van de wereld, dat is toch wel even andere koek. De reis duurt langer dan een etmaal, maar ook dat mag de pret niet drukken. Eenmaal in Australië aangekomen, kan het echte genieten beginnen. In Sydney zien de twee de belangrijkste hotspots en na een paar dagen is het tijd voor Dubbo, een plaats op 400 kilometer afstand van Sydney, waar in de komende maanden hard gewerkt gaat worden. De twee hebben een agrarische achtergrond, waardoor het werk in de oogst lekker loopt. Het zijn vaak lange dagen, soms is het zelfs te warm. Op die dagen wordt er ’s nachts geoogst. In Dubbo werken de Creilenaren in een team van zo’n twintig man, waaronder enkele Nederlanders. De gewassen die worden geoogst zijn tarwe, koolzaad, lupinebonen en kikkererwten. Tussen het harde werken door is er uiteraard de nodige tijd voor vertier zoals een kroegje. Met bepaalde verwachtingen gaan de heren de reis aan, maar eenmaal gesetteld valt er pas echt goed een beeld te maken van waar ze nu eigenlijk echt zijn beland. René: ‘Je kijkt je ogen uit. In de polder hebben we mooie percelen, maar daar is alles pas echt uitgestrekt. De reis was mooi. We hebben afstanden afgelegd die we in Nederland niet kennen. Voor Timo was de heenreis speciaal. Hij had immers nog nooit gevlogen. Hij deed het toch allemaal maar. ‘Het was alles of niets’, lacht hij nu tevreden.

Verschillen

Het leven op het bedrijf in Australië is anders dan de jongens gewend zijn. René: ‘We oogsten percelen van gemiddeld 100 tot 800 hectare groot. De opbrengst is puur afhankelijk van de neerslag op de juiste momenten, beregenen is daar niet mogelijk. Timo ‘Hier in Nederland zijn de meeste erven wel verhard. Daar was alleen de vloer in de werkplaats en in wat graanschuren verhard.’ De twee raken niet uitgepraat over de prachtige tijd. Tijdens het interview valt er heel even een stilte, die wordt doorbroken door Timo. ‘Wat was het mooi, we zouden zo weer moeten gaan. School, studie, werk… dat houdt ons nu tegen. We waren er echt op het juiste moment’, blikt hij terug. De tijd leert. Zo ook bij Timo en René. De verschillen met kikkerlandje Nederland zijn enorm. ‘Hier zijn we bezig op de vierkante meter’, zegt René. ‘Daar is nog zoveel mooie grond ongebruikt. Daar kunnen hele mooie gewassen op worden geteeld. Logistiek maakt dit soms onmogelijk. Dit is zeker weer een pluspunt van Nederland.’

Op reis

Na vier maanden arbeid leveren en 25.000 hectare verder is het tijd om de Australische horizon op te zoeken. Timo en René hebben dankzij het werk genoeg geld verdiend om de gehele reis te kunnen bekostigen. Een auto wordt op de kop getikt. Achterin een paar reservebanden en wat extra benzine, voor het geval dat. Wat de jongens tijdens die trip meemaken, is in Nederland ongekend. ‘Zo reden we honderden kilometers zonder ook maar echt iets of iemand tegen te komen. Echt bizar, ongelooflijk. Gewoon een stuk zo groot als Nederland. Onderweg een paar benzinestations en wat plekken voor eten en drinken. Maar dat is het ook wel. Het is daar zo enorm uitgestrekt, niet normaal’, vergapen de twee zich nu nog steeds. Met een beetje weemoed wordt teruggedacht aan de tijd daar. Want in Australië leerden Timo en René dat het soms ook wel wat minder hectisch kan. Australië, het land van de backbackers. Wat hebben ze veel mensen ontmoet tijdens hun reis. ‘Super gastvrij en afkomstig uit zoveel landen, daar hebben we leuke contacten aan over gehouden. Het zijn zes maanden vol met hoogtepunten, teveel om allemaal op te noemen. Maar het duiken in het Great Barrier Reef en skydiven zijn van die dingen die René Ballast en Timo Drewel nooit meer zullen vergeten. ‘Zo zeg, wat was het allemaal enorm gaaf. Australië is een echte aanrader!’ Alexander Drost