Tonego wijst dorpen de weg

Emmeloord - SC Emmeloord zou te sterk zijn, het Tiendorpentoernooi in de zaal zou bij voorbaat al beslecht zijn. Tonego had echter lak aan de reputatie van de Emmeloorders en won het toernooi door de finale met 4-3 te winnen.

‘Dit is een goede generatie’, merkte doelman Yoeri Scholtens lachend op. Tonego heeft nu in dik een half jaar tijd het Tiendorpentoernooi op het veld én in de zaal gewonnen. Bovendien promoveerden de Luttelgeesters naar de tweede klasse. ‘Op het veld gaat het nog niet zo goed, maar dit resultaat geeft ons weer moed.’ Yoeri Scholtens was, zonder de anderen tekort te doen, de man van de wedstrijd. De doelman bracht de Emmeloorders bijkans tot wanhoop door de ene na de andere prima redding te verrichten. Vooral in de slotfase was de druk van SC Emmeloord hoog, maar Tonego hield stand waardoor de nauwelijks voor mogelijk gehouden eindzege een feit was.

Om in te lijsten

Het was een terechte overwinning, want Tonego speelde het spel knap in een schitterende finale, die van begin tot eind heel spannend was. Een eindstrijd om in te lijsten, een hoogtepunt in de 20-jarige historie van het toernooi. SC Emmeloord nam weliswaar al snel de leiding (goal van topscorer Abdel Boundati), maar Tonego sloeg niet lang daarna terug (Joost op de Kelder na een flitsende counter) en daarmee was de toon gezet. Emmeloord heeft meer individuele klasse in huis, maar de teamgeest en de onverzettelijkheid van de opponent waren de grote favoriet te machtig. Komt bij, dat Tonego in de omschakeling dodelijk was. ‘We wisten dat Emmeloord ruimte zou weggeven en de balletjes vielen goed. Het was geweldig’, aldus een opgetogen Thijs de Vries, die in de finale twee keer scoorde. Sjoerd Tuinhof maakte het kwartet goals vol. Zoals gezegd: het was geen gestolen overwinning, nee, de zege van Tonego was volledig verdiend. Zo werd de hegemonie van SC Emmeloord, dat de afgelopen drie jaar de beste was, doorbroken. Een zege van grote betekenis, want de Luttelgeesters bewezen dat SC Emmeloord, als alles op z’n plek valt, is te verslaan. Tonego als TomTom voor de andere dorpen. Waarmee de af en toe oprispende kritische geluiden over de deelname van Emmeloord de prullenbak in kunnen.

Altijd gezellig

De organisatie peinst er niet over, ook niet als Tonego niet had gewonnen, om bijvoorbeeld Sportclub  buiten te sluiten. ‘Welnee, dat is voor ons helemaal geen optie’, aldus mede-organisator Hans Muis. Ook een uitbreiding van het toernooi met bijvoorbeeld SV Urk en Flevo Boys is niet aan de orde. ‘We willen het graag zo houden als het is. Iedereen vindt het altijd gezellig en de tribunes zitten vol. Dat er verschil tussen de teams is, het zij zo.’ Tonego toonde aan dat het verschil (soms) is weg te poetsen. De overwinning werd luid bejubeld. De veerkracht van de outsider, die een 1-2 achterstand omboog in een 4-2 voorsprong, werd beloond. Soms heb je zo’n wedstrijd, dat alles klopt. Thijs de Vries was er het levende bewijs van. Op het veld nul keer gescoord en ook in de poulefase liep het niet lekker. ‘Ik kreeg veel kansen, maar miste er veel te veel. En dan twee keer scoren in de finale!’ Harry de Ridder