Bas Hollegien wil nationaal scoren

EMMELOORD - Een droom verpakt in een concreet doel. ‘Stiekem hoop ik op een tijd van 14 minuten en 30 seconden. Maar dan moet er nog wel wat gebeuren’, kijkt Bas Hollegien hoopvol vooruit naar 2017.

Zijn concrete doel: op de baan de 5 kilometer onder de 15 minuten lopen. De voorbereiding hierop is al lang in gang gezet. Met trainer Tjeerd Popkema heeft de Emmeloorder een plan gemaakt. Daarin is geen plaats meer voor duurlopen. ‘Marathons loop ik niet meer. Duurlopen en kortere afstanden, dat gaat elkaar in de weg zitten.’ Een lokale wedstrijd als de Henk tot Henk-loop, die Hollegien met grote overmacht won, past nog wel in het schema.

Hollegien wil niet spreken van een switch van duurlopen naar het kortere werk. ‘In de loop van de jaren is gebleken, dat mij kwaliteiten meer op de kortere afstanden liggen; 3 en 5 kilometer, hoogstens 10 kilometer, niet langer. Dat is niet mijn ding.’ Bye bye halve marathons, hello 5 kilometer! De eerste proeve van bekwaamheid is de NK Cross in het Amsterdamse Bos, begin maart. Daarna komt voor de atleet uit Emmeloord het baanseizoen in zicht.

De vele trainingsuren (na de loop op 3e kerstdag in Marknesse staat Hollegien ’s avonds gewoon weer op de baan van AV NOP) beginnen hun vruchten af te werpen. ‘Ik ben nu veel belastbaarder dan twee jaar geleden. Dat is op dit moment de grootste winst. Ik heb veel geïnvesteerd in heel blijven. Ik kan nu veel meer trainen dan voorheen zonder last van blessures te krijgen.’ De basis is er, stelt Hollegien vast, maar dat is vanzelfsprekend niet genoeg.

‘Ik moet veel harde tempo’s lopen, meer die echte hardheid erin krijgen. Ik ben nog nooit zo goed op de 10 kilometer geweest en die basis moet ik doorvertalen naar nog meer snelheid om succesvol te kunnen zijn op de 5 kilometer’, zegt de 29-jarige atleet, die zich tijdens track meetings in Utrecht gaat meten met de Nederlandse top en zo referenties voor echte wedstrijden probeert te verkrijgen. ‘In een groep met hetzelfde niveau loop je gemakkelijker dan in je eentje tussen Marknesse en Luttelgeest.’

Wat niet wil zeggen dat hij lokale wedstrijden niet waardeert. ‘Ik vind dat je erbij moet zijn als in jouw regio wedstrijden worden georganiseerd.’ Het parcoursrecord van de Henk tot Henk-loop werd door Bas Hollegien aangescherpt tot 28.03 minuten. ‘Ik wist van tevoren dat ik niet diep hoefde te gaan om hier te winnen, maar ik vind zo’n loop leuk. Bovendien past zo’n wedstrijd in mijn schema.’ Wat goed nieuws is voor de dorpslopen, die in 2017 ook weer op de polderkalender prijken.

Om zijn grote ambitie voor 2017 te onderstrepen, gaat Hollegien nog eens in op zijn afgetekende zege in Marknesse. ‘Iedereen vindt het knap dat ik meer dan twee minuten voor de rest over de streep kom. Leuk, maar er moet meer zijn. Hoeveel rek zit er nog in? Ik wil me niet meten met atleten uit de polder, ik wil landelijk bij de besten horen.’ Overigens heeft Bas Hollegien zijn opvolger ook al aan het werk gezien. ‘Houd Jens Dijkstra (17-jarig talent uit Emmeloord, HdR) in de gaten. Als hij zo doorgaat wordt hij een nationale topper.’