Schooldammen heuse traditie

EMMELOORD - Het jaarlijkse schooldamtoernooi van stichting Aanzet blijft onverminderd een populair tijdverdrijf in de kerstvakantie. ‘Dit evenement leeft best wel in de polder’, constateert Jacob Poortinga vergenoegd.

De organisator verwelkomt op ‘derde kerstdag’ meer dan honderd leerlingen van tien basisscholen uit Emmeloord en andere dorpen uit de polder. De 24 teams (4 spelers + 1 reserve) strijden in hotel Van der Valk in Emmeloord om de vele prijzen, die in de vier verschillende klassen te winnen zijn. De 12e editie van het toernooi kent één debutant: De Sprang uit Tollebeek. Het toernooi werd ooit op poten gezet als uitvloeisel van een statement van Henk van der Steege, de naamgever van het Steegro scholendamkampioenschap. Hij wilde graag dat Aanzet ‘iets’ ging doen voor de jeugd in ruil voor financiële ondersteuning. Zo gezegd, zo gedaan waardoor het toernooi sinds 2005 op de damkalender van de Noordoostpolder prijkt.

Enthousiast en fanatiek

De Flevozaal wordt dinsdag bevolkt door leerlingen, docenten, ouders en mannen van de damclub, die Poortinga helpen alles in goede banen te leiden. ’s Morgens zijn de kwalificaties, ’s middags gaat de strijd verder in de verschillende klassen. ‘Mooi om te zien hoe enthousiast en fanatiek de kinderen zijn’, zegt Poortinga. Het succes is niet vanzelfsprekend. Poortinga weet, dat clubgenoten van hem hebben geprobeerd in Almere zo’n toernooi op te zetten. ‘Kwam geen respons op. Dat het hier wel leeft, is best uniek. Leuk toch om je hersens een beetje te laten werken?’ Het fanatieke van de kids slaat soms over op ouders. ‘Af en toe moet je ze manen, omdat ze de kinderen teveel willen helpen. Is niet kwaad bedoeld, hoor.’ Arjen van der Meer (10) van de Eben-Haëzer uit Emmeloord is ook weer van de partij. Vorig jaar was hij de beste in de tweede klasse. Hij heeft net de voorronde achter de rug. ‘Ik ben redelijk tevreden. Ik heb twee partijen verloren en twee partijen gewonnen.’ Meike Nijkamp (10) van Het Lichtschip uit Ens deed ook al vaker mee. ‘Ik weet niet of ik goed ben in dammen. Thuis dam ik wel eens met mijn broer of mijn moeder. Dammen is gewoon leuk.’ Harry de Ridder Uitslagen Tweede klasse: 1e prijs de Zeester 1, 2e prijs Eben Haëzer 2, 3e prijs Eben Haëzer 3 Eerste klasse: 1e prijs de Sprang 3, 2e prijs de Lichtboei 1 en 3e prijs: ’t Lichtschip 1 Hoofdklasse: 1e prijs de Zeester 2, 2e prijs de Zevensprong 1 en 3e prijs de Zevensprong 2 Ereklasse: 1e prijs en toernooiwinnaar de Sjaloom 1, 2e prijs de Eben Haëzer 1 en 3e prijs de Koperwiek 1 Het team van de Sjaloom bestond uit de volgende spelers: Nathan, Klaas, Mart en Sem  De Eben Haëzer 1 uit: William, Jesse, Bert-Jan en Jan en de Koperwiek 1 uit: Sofie, Eline, Salim en Bilam,