Hollegien wint in parcoursrecord

Marknesse - Bas Hollegien heeft dinsdag, 3e kerstdag, de Henk tot Henk-loop gewonnen in een nieuw record: 28 minuten en 3 seconden. De Emmeloorder ondervond geen enkele concurrentie. Bij de vrouwen ging de winst naar Annemiek Dekker in 37 minuten en 38 seconden.

Het parcours voerde de 14e editie van Marknesse naar Luttelgeest en weer terug. De start was voor het Hart van Marknesse, waar 253 atleten plaatsnamen achter de startstreep. De organisatie was er dik tevreden over volgens speaker Cees Masteling, maar het waren er vele tientallen minder dan een paar jaar geleden. Bas Hollegien wist van tevoren dat hij zou winnen. Masteling stelde de Van Gaaliaanse vraag: ‘Is Bas nou zo goed of is de rest zwakker?’ Het antwoord is, dat Hollegien het polderniveau inmiddels allang is ontstegen. Nummer twee Jan Nauta uit Marknesse moest meer dan twee minuten toegeven op de tijd van de winnaar.

Eigen race

En dan te bedenken dat Bas Hollegien (29) niet van start ging met het idee een scherpe tijd neer te zetten. ‘Ik heb zo ontspannen mogelijk mijn eigen race gelopen. Anderhalve week geleden heb ik de halve marathon tijdens de Houtwijk Kerstloop in Dronten gelopen, daar moest ik nog een beetje van herstellen.’ Annemiek Dekker (41) uit Emmeloord ging bij de vrouwen met de winst aan de haal. Dekker doet aan veel lopen in de polder mee, maar eindigde nog nooit op het podium. ‘Ik wist wel dat een paar snelle lopers waren afgehaakt (onder wie Jacolien Ruizendaal, de winnares van vorig jaar, HdR), maar deze zege had ik niet verwacht. Ik heb vanmorgen nog gewerkt, maar ik heb lekker gelopen. Het ging vrij gemakkelijk.’ Volgende week meer over de ambities van Bas Hollegien voor 2017 in De Noordoostpolder. Harry de Ridder