Femke Beuling wint NK sprint

Emmeloord - Schaatstalent Femke Beuling heeft wederom een grote prijs in de wacht gesleept. In Enschede werd ze afgelopen weekeinde Nederlands kampioen sprint bij de B-junioren. De 16-jarige schaatsster uit Emmeloord won drie van de vier afstanden.

Femke Beuling bleef haar grootste concurrent Rachelle van de Griek voor, hoewel de nationaal kampioen Van de Griek op de laatste 1000 meter voor zich moest dulden. "Het gaat nooit gemakkelijk, maar na drie afstanden stond ik er goed voor. Ik heb vier constante ritten geschaatst", aldus de kersverse kampioen. "Ja, ik ben zeker tevreden over mijn prestaties. Heel mooi dat het weer is gelukt."

Goede tijden

Het was voor Femke Beuling het tweede NK sprint in een kalenderjaar, omdat de schaatsbond met de data van kampioenschappen heeft geschoven. Begin dit jaar werd ze derde op haar eerste NK bij de B-junioren. "Toen was winst niet reëel." Deze keer leidde ze vanaf het begin de dans om het goud. "Ik heb voor deze baan goede tijden neergezet. Op naar nieuwe persoonlijke records", klinkt het gretig. Dat ze in Enschede geen persoonlijk record (pr) reed, vindt ze niet erg. "Op een kampioenschap gaat het erom dat je de snelste bent." Femke kijkt alweer uit naar de volgende wedstrijden. Het traditionele kerstsprinttoernooi in Heerenveen is de eerste. "Altijd leuk." Daarna vertrekt Beuling voor een tiendaags trainingskamp naar het Duitse Inzell. In februari staat het NK allround op het programma, ook in het vernieuwde Thialf. "Ik heb er al gereden, maar ik merkte nog niet veel verschil", aldus Femke Beuling. "Maar het is heel mooi geworden en ik denk dat het ijs ook wel sneller is."

Teleurstellend

Demi van Benthem reed een teleurstellend NK bij de A-junioren. Op de tweede 1000 meter, de laatste afstand, ging het mis. "In de laatste bocht zette ik m’n ijzer niet recht neer, waardoor ik onderuit ging. Ik was nog nooit gevallen op een kampioenschap. Balen, ja." De negentienjarige schaatsster uit Ens ging voor een plek bij de eerste zes (‘Een podiumplaats was voor mij niet realistisch’), maar ze kwam er eigenlijk geen moment bij in de buurt. Ze eindigde in de achterhoede. Van Benthem: "De eerste 500 meter moest ik alleen rijden, omdat mijn tegenstander twee keer een valse start veroorzaakte. En de daarop volgende 1000 meter kon ik de knop niet omzetten. Mentaal zat het niet goed." Ze kon maar één conclusie trekken: "Het was niet mijn weekend. Heel jammer. Wel super van Femke dat ze heeft gewonnen. Ze verdiende de overwinning." Harry de Ridder