Wethouder Haagsma: "Sport belangrijk voor leefbaarheid"

Emmeloord - Wiemer Haagsma is sportwethouder van gemeente Noordoostpolder en tevens jurylid van de Sportverkiezingen Noordoostpolder. "Het is een evenement waarop sporters elkaar inspireren."

Haagsma heeft zelf jarenlang gevoetbald en houdt ervan om na een lange werkdag het hoofd leeg te maken door te gaan hardlopen. Hij vindt, dat sport een belangrijke rol in de maatschappij vervult. Als gemeentebestuurder heeft hij vanzelfsprekend veel bemoeienis met het gemeentelijke sportbeleid. "In 2016 hebben alle gemeenten in Flevoland het convenant ‘Aangepast sporten’ ondertekend. Dat houdt in, dat deze sporten speciale aandacht krijgen." De sportnota van gemeente Noordoostpolder is toe aan een vervolg. Oud beleid wordt geëvalueerd (hoe heeft dit beleid bijgedragen aan sport en sportbeleving?), daarna gaat de gemeente aan de slag met alle betrokkenen om nieuw beleid te formuleren. Ook is gemeente Noordoostpolder bezig met het opstellen van accommodatiebeleid. Hoe gaan we om met gebouwen, velden en banen? Een groot deel is toe aan groot onderhoud of vervanging. "Het is vooral belangrijk om meer te kijken naar wat sport ons als gemeenschap oplevert in plaats van te focussen op wat het ons kost", aldus Haagsma.

Langs de lijn

Sport speelt voor Wiemer Haagsma nog steeds een belangrijke rol in zijn eigen leven. "Sport is voor mij een uitlaatklep. Een dag vergaderen verwerk ik het best door thuis meteen de hardloopschoenen aan te trekken en het Waterloopbos in te gaan. Een half uur hardlopen kost energie, maar het levert mij ook veel ideeën op." Op zijn vijftigste is hij gestopt met voetballen. "Nu ben ik supporter. Heerlijk om in het weekend langs de lijn te staan. Ik geniet van de prestaties op het veld en ik neem graag deel aan de gesprekken langs de lijn. Sport genereert veel vrijwilligers en is belangrijk voor de leefbaarheid in een wijk of dorp."
Lees meer: Nomineer sporters voor sportverkiezingen
Haagsma kijkt uit naar 18 januari als de Sportverkiezingen Noordoostpolder op de rol staan. "De jaarlijkse sportverkiezingen zijn een prima moment om ook namens de gemeente een compliment te geven aan alle sporters en vrijwilligers, die zich inzetten voor sport in onze gemeente en daarmee ook succesvol zijn. Het is ook een evenement waarop sporters elkaar leren kennen en elkaar inspireren." Hij hoopt op een volle Bosbadhal. "Het is een mooi moment om samen een aantal sporters en vrijwilligers in het zonnetje te  zetten. Het is goed omdat jaarlijks te doen. En een volle sporthal is een blijk van waardering naar vrijwilligers, die dit evenement elk jaar organiseren. Ze hebben bewust de overstap van het Muzisch Centrum naar de Bosbadhal gemaakt. Ook voor hen is het belangrijk dat ‘sportend Noordoostpolder’ hun inzet waardeert en massaal aanwezig is. Ik kijk ernaar uit."