Ex-bokser inspireert jarig Nakala

Nagele - Als meervoudig wereldkampioen heeft ex-bokser Esther Schouten recht van spreken. "Passie en overtuiging vormen de sleutel tot succes." Ze was vrijdag de hoofdgast op het feestje van het jarige Nakala.

De omnivereniging bestaat vijftig jaar en om die gedenkwaardige mijlpaal te vieren had het bestuur Esther Schouten uitgenodigd om te speechen en een boksclinic te verzorgen. Een bokser uitnodigen voor een feestje van een club, die geen bokstak heeft lijkt wat wonderlijk, maar Schouten (39) heeft voor elke sporter een interessant verhaal. Schouten, uit het Noord-Hollandse Wognum, is meervoudig wereldkampioen boksen. Ze kwam uit in het superbantamgewicht, overwon lymfeklierkanker, heroverde na haar ziekte de wereldtitel en sloot haar carrière in stijl af in Carré. "Succes is meer dan één keer opstaan", is haar slogan. Haar speech was een gloedvol betoog over focus, passie en overtuiging.

Zware strijd

Vanzelfsprekend kwam haar gevecht tegen kanker aan bod. "Het was een zware strijd, maar ik dacht niet aan doodgaan. Ik dacht alleen: kan ik straks weer de ring in? Ik wilde weer boksen, ik wilde weer een wereldtitel." Ze had vlak voordat ze ziek werd een lucratief contract in Duitsland gesloten, maar door haar ziekte raakte ze alles kwijt. Desondanks ging ze naar Duitsland, het mekka van het vrouwenboksen, voor een wereldtitelgevecht. "Ik verloor. Waarom? Ik had geen team om me heen dat me volledig steunde. Ik was niet voor honderd procent overtuigd van mezelf, had twijfels op het mentale vlak." Dat ze later alsnog de wereldtitel weer opeiste, zegt veel over het doorzettingsvermogen van Esther Schouten. Een lekker verhaal, dat een inspiratiebron voor elke (talentvolle) sporter is. Mentale weerbaarheid is een belangrijke, zo niet doorslaggevende factor, zo bleek uit het betoog van Esther Schouten, die in Het Rietveld ook een boksclinic gaf. "Wedstrijdboksen is niet voor iedereen weggelegd, maar boksen leert je wel verdedigen. Ik heb zoveel mensen zien groeien door boksen."

Lol hebben

Enkele tientallen Nagelezen, van jong tot oud, deden mee aan de clinic. "We gaan niet meppen", had Schouten vooraf gezegd. "We gaan gewoon lol hebben." Ze leerde de nieuwsgierige deelnemers de basisbeginselen van de bokssport. "Boksen gaat ook om techniek, tactiek en conditie." De wat minder sportief aangelegde Nagelezen aanschouwden de clinic onder het genot van een biertje. Kees de Rijke gaf het goede voorbeeld en liet zich onderrichten in de grondbeginselen van het boksen. De voorzitter van Nakala had de avond geopend met een korte speech, waaruit duidelijk werd dat de oprichtingsdatum van de vereniging eigenlijk onbekend is. Het kan ergens in 1966 of 1967 zijn, uit de notulen wordt het niet echt duidelijk. Uiteindelijk is gekozen voor 1966 als oprichtingsjaar. Harry de Ridder