Flevo Boys: het schiet niet op

Emmeloord - "We willen voor de winterstop nog een paar punten pakken om het goede gevoel te krijgen, maar op deze manier gaat dat niet lukken", realiseerde Aran Nijboer zich. Flevo Boys ging weer onderuit: 0-3 tegen Staphorst.

De aanvoerder baalde vanzelfsprekend van de negende nederlaag dit seizoen. Het was ook een wat geflatteerd verlies, want Staphorst, nummer drie van de ranglijst, speelde net als de thuisclub bepaald geen sprankelend voetbal. Het was een tamme, saaie wedstrijd met weinig hoogtepunten. De kansen waren schaars. Geluk bij een ongeluk: ook de  directe concurrenten SDV Barneveld en NSC Nijkerk verloren, maar de slechte reeks (slechts één punt uit zes wedstrijden) zal het zelfvertrouwen niet doen toenemen. "Dit is kloten. We zitten in een lastige fase", sprak Nijboer met gevoel voor understatement. "We spelen met te weinig lef. We moeten durven voetballen, maar het vertrouwen is er niet."

Onnodige nederlaag

De situatie wordt voor Flevo Boys met de week benarder. Bij elke nederlaag krijgt het vertrouwen een nieuwe knauw. Tegen Staphorst slaagde de thuisclub er maar een paar keer in via combinatievoetbal of een snelle counter gevaarlijk voor het doel van de tegenstander te verschijnen. "Dit is een onnodige nederlaag", vond Geert-Arend Roorda. "Dramatisch zoals we het weggeven. Zo win je nooit, dan kun je net zo goed gelijk in de eerste klasse gaan voetballen." Roorda was van mening dat Flevo Boys voor rust de betere ploeg was, de beste kansen kreeg en had moeten scoren. Die woorden kan met namen William de Boer zich aantrekken, want hij verprutste in de derde minuut de grootste kans. Hij ging over de knie van doelman Oosterhof waarna de bal op de stip ging. De Boer faalde hopeloos; hij schoot de bal meters naast. "Dat soort missers kunnen we ons niet veroorloven", aldus Aran Nijboer.

Koud kunstje

Twee fouten van doelman Rodney Rosink deden het verzet van Flevo Boys definitief knakken. Bij de eerste goal ging hij onder de bal door, waardoor een hoekschop van Martin van ‘t Ende in de 72e minuut pardoes in het doel verdween en een paar minuten later onderschepte hij de bal om ‘em weer los te laten. Voor Mark Schra was het toen een koud kunstje om raak te tikken. "Rodney is juist een van de weinigen, die constant is. Daarvoor mogen we hem dankbaar zijn, anders hadden we nog dieper in de problemen gezeten", nam de aanvoerder de doelman in bescherming. Martin van ’t Ende nam zeven minuten voor tijd de mooiste treffer voor zijn rekening door de bal in de kruising te rammen: 0-3. Geert-Arend Roorda constateerde dat Flevo Boys ‘niet echt aan voetballen toekomt’. Hard werken en op de juiste momenten toeslaan, dan kan het volgens Roorda nog goed komen. "Nee, ik heb er zeker geen spijt van dat ik voor Flevo Boys heb gekozen. Het is een uitdaging." Harry de Ridder