Noodkreet: wie wil e-hockeyen?

Emmeloord - "Ik wil graag iets betekenen voor de polder." Daarom bij dezen een laatste poging van Bianca Houwer om het door haar gekoesterde e-hockey in de Noordoostpolder van de grond te krijgen.

Houwer (32) heeft een aangeboren spieraandoening, waardoor zij aan een rolstoel is gekluisterd. De ziekte heet spinale musculaire atrofie. Haar spieren worden langzaam maar zeker zwakker. Ze is sportief aangelegd, deed in haar jeugd op hoog niveau aan hockey met een elektrische rolstoel en is, bijna wanhopig, op zoek naar lichamelijk gehandicapte polderbewoners, die het ook zien zitten om te e-hockeyen of, als dat er niet van komt, een andere sport te beoefenen.

Een grote wens

"Anderen kennis laten maken met e-hockey, met elkaar trainen en het liefst wedstrijden spelen: dat is al heel lang een grote wens van mij", zegt de inwoonster van Emmeloord. Door een balletje te slaan kan ze haar ei kwijt. Ze heeft gesprekken met de gemeente Noordoostpolder gevoerd. Dat heeft nog niet tot concrete toezeggingen geleid, maar wie weet kan de lokale overheid geïnteresseerde sporters, die willen e-hockeyen, op een of andere manier tegemoet komen. Groot struikelblok is het vervoer. Voor e-hockey is de sporter uit de Noordoostpolder nu aangewezen op Zwolle. Verder beschikt niet iedereen over een elektrische rolstoel, voorwaarde voor  het spelen van wedstrijden. "Maar", zegt Bianca, "we kunnen natuurlijk starten met alleen trainen en dat kan ook in een gewone rolstoel." Problemen zijn er om overwonnen te worden. "Als je met een paar mensen een vereniging opricht, sta je sterker. Dan kun je bijvoorbeeld samen sparen."

Nog één poging

Bianca Houwer speelde in haar jeugd op hoog niveau rolstoelhockey. Een verhuizing naar Emmeloord zorgde ervoor dat ze moest stoppen met haar grote passie. Ze heeft ook geprobeerd in Lelystad een club op poten te zetten, maar dat liep uiteindelijk uit op een fiasco. Sportrolstoelen zijn duur en worden niet vergoed door de gemeente en vervoer is altijd een probleem. Desondanks wil Houwer nog één keer een poging doen om een groepje mensen bij elkaar te krijgen om samen lekker te sporten. Daarom deze noodkreet: "Rolstoelhockey in de Noordoostpolder, dat is altijd mijn grote wens geweest. En nog steeds wil ik heel graag met anderen sporten, het liefst e-hockeyen. Ik wil ook zo graag dat dit slaagt, omdat ik het contact met anderen mis." Heb je belangstelling en wil je graag rolstoelhockeyen of een andere sport voor mensen met een lichamelijke beperking beoefenen, stuur dan een mail naar speedy_bianca@livel.nl Harry de Ridder