Burgemeester droomt: "We zouden een World Potato Center moeten hebben"

Emmeloord - Het nieuwe pand van het Agrofoodcluster in Emmeloord werd dinsdag geopend. Tijdens de opening sprak burgemeester Aucke van der Werff over zijn aardappeldroom.

Tijdens de feestelijke opening van het pand aan de Penning in Emmeloord, langs snelweg A6 fraai gelegen, sprak onder meer Van der Werff genodigden toe. Als burgemeester van World Potato City vindt Van der Werff dat het belang van de aardappel nog meer kan worden uitgedragen. "We moeten ervoor zorgen dat we trots worden op wat we hier met elkaar hebben en met elkaar maken. Dat moeten we ook laten merken en uitstralen", vertelde de burgemeester. Toen de Koning en Koningin in Emmeloord waren, werd in beeld gebracht hoeveel water er voor een kilo rijst nodig was en hoeveel water voor een kilo aardappelen. Een hele bak voor de rijst en een emmertje voor de aardappelen. "De milieubelasting is veel lager. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de paprika’s, waarin we zo’n beetje wereldleider zijn", constateerde Van der Werff.

Belang landbouw

"De aardappel is een prachtig product. In Japan is de aardappel een delicatesse, een zakje met slechts één aardappel erin. Er liggen er honderden van in de schappen. Ook in Turkije zag ik laatst een bijzonder gerecht met daarin de aardappel. Er is nog een enorme wereld de winnen", weet hij. "In ons gebied, in deze gemeente, hebben we tienduizend hectare aardappelen, waarvan dik zesduizend hectare pootaardappelen. Dat is gigantisch, wanneer je het vergelijkt met andere gebieden. Daar steken we met kop en schouders bovenuit. Daar zijn we trots op en het betekent wat voor onze economie. Het is ook niet voor niets dat onze werkgelegenheid in het afgelopen jaar met 3,6% is gestegen. Daar gaan we geweldig mee vooruit. De landbouw is daarin erg belangrijk."

World Potato Center

Het Agrofoodcluster heeft dus een nieuw kantoor. Prachtig, zo vindt Van der Werff. “Maar als u nu denkt dat hier een tevreden burgemeester staat, dan moet ik u teleurstellen", grapte hij, met een enigszins serieuze ondertoon. "Ik heb het al eens eerder gezegd: mijn ideeën gaan nog wel verder. De locatie is goed, maar het gebouw moet eigenlijk nog veel groter. We zouden hier, dat zijn we een beetje aan onze stand verplicht, een World Potato Center moeten hebben. Waar de industrie een plekje kan vinden, maar waar je ook aan het publiek kan laten zien wat de aardappel doet.”

World Potato Congres

In China was Van der Werff eens in een aardappelmuseum. “Dat moeten we hier hebben”, verklaarde hij. “Zo’n World Potato Center, dat is mijn droom. Ik heb ook wel een idee hoe we dat kunnen realiseren. We hebben namelijk, eens in de drie jaar, het World Potato Congres.” Dat congres vond vorig jaar plaats in Turkije. In 2018 is Peru aan de beurt. “Maar 2021 staat nog open. Ik ga mij er hard voor maken dat we het congres hier in World Potato City laten plaatsvinden. En dan heb je met een gebouw, een congres en ook nog een Potato Europe, een geweldige samenloop van omstandigheden. De toekomst van de aardappel, de toekomst van World Potato City is schier onbegrensd. Ik wil mij als burgemeester inzetten voor de promotie van aardappelen", verkondigde Van der Werff. Er zijn meer gebieden in Nederland actief met de aardappel, waaronder in het noorden van Nederland. “De Potato Valley is van belang, daar liggen wij namelijk ook in. In die valley heb je een hoofdstad nodig. Dat is Emmeloord." Alexander Drost