Snelle racestoel voor Fleur

Emmeloord - "Een droom die werkelijkheid is geworden." Wytse Wierda kan zijn geluk niet op. De nieuwe stoel voor dochter Fleur, waarin ze met haar vader aan triatlons meedoet, is een geschenk uit de hemel.

Wytse en Fleur kregen de speciale rolstoel afgelopen vrijdag overhandigd tijdens een bijeenkomst in het Huis van de Sport in Nieuwegein, waarin onder meer het kantoor van de nationale triatlonbond is gevestigd. Een zeer succesvolle inzamelingsactie, die in recordtijd de benodigde 4000 euro opbracht, zorgt ervoor dat Fleur niet meer in een buggy hoeft te zitten, maar in het vervolg in een comfortabele rolstoel aan triatlons kan meedoen. Fleur is een meervoudig gehandicapt meisje van 9 jaar oud. Ze is geboren met microcefalie, een te kleine omvang van de schedel met een aandoening van het centraal zenuwstelsel als gevolg.

Onder de indruk

De inzamelingsactie was een initiatief van Maryvonne van den Berg, een landelijke bekende triatlete, die Wytse en Fleur voor het eerst vorig jaar ontmoette tijdens de DUIN Triathlon in Almere. Van den Berg was onder de indruk van Team Fleur en wilde graag wat voor Fleur betekenen. Op Urk maakte ze tijdens de Suydersee Triathlon in augustus voor het eerst deel uit van Team Fleur. Maryvonne van den Berg zocht contact met Ruud de Haan, een bekende speaker bij triatlons in heel Nederland. Hij organiseerde de speciale bijeenkomst in Nieuwegein. Het kan snel gaan. In 2015 nam Wytse Wierda bij wijze van experiment Fleur voor het eerst mee naar een triatlon. "Fleur vond het meteen leuk." Wierda had een oud model buggy op de kop getikt, die er net mee door kon. "Dit is een soort hangmat op wielen. We willen graag een echte marathonstoel", zei hij na afloop van de triatlon op Urk. Amper drie maanden later is de wens omgezet in een daad, waar Team Fleur het komende seizoen veel plezier aan gaat beleven. "Als we de stoel goed onderhouden, kunnen we er heel lang mee doen", aldus Wytse Wierda.

"Heel emotioneel"

De Emmeloorder was onder de indruk van de bijeenkomst in Nieuwegein. Twee atleten, die hij zeer bewondert, waren er ook bij. Jetze Plat, een handbiker die in Rio de Janeiro goud won op de triatlon, en Wouter Duinisveld, een triatleet met een donorhart, vormen een inspiratiebron voor Wytse Wierda. "Toen Wouter zei dat hij door mij wordt geïnspireerd, was ik overdonderd", zei Wierda, die de speciale bijeenkomst ‘heel mooi en heel emotioneel’ vond. "Het was af en toe slikken", bekende hij. Binnen een week lag het benodigde bedrag van 4000 euro voor de stoel op tafel. Verbijstering en kippenvel bij Van den Berg en Wierda waren het gevolg. De spiksplinternieuwe stoel onderging de vuurdoop afgelopen zondag tijdens de Bosbaanloop van AV NOP. "We zijn even door het bos gesjeesd", zegtWierda. "Het weer zat niet mee, maar Fleur zat in een lekker dik skipak. Het is een heel fijne kar." ‘Wat een verschil met de oude racer. De nieuwe kar vloog over het parcours’, staat op Fleur’s Facebookpagina. Het triatlonteam staat te trappelen om het nieuwe seizoen ‘aan te vallen’. Volg Team Fleur op https://www.facebook.com/teamfleur/ Harry de Ridder