BV Tholen zoekt nieuwe uitdagers

Emmeloord - Echt, ze vinden het bargezellig op de club, die zeker levensvatbaar is. De huidige leden zijn blijvertjes, maar ze zouden zo graag eens de krachten willen meten met een paar nieuwe gezichten.

Biljartvereniging Tholen bestaat op 19 december van dit jaar 60 jaar en dat wil de oudste BV van de polder weten. Daarom pakt Tholen komende zaterdag groots uit met een open dag. “We willen graag nieuwe leden binnenhalen”, zegt voorzitter Gerben Brouwer. De club is op zoek naar zowel senioren als recreanten. De deuren van het clubhuis aan de Oud Espelerweg, het voormalige KI-station, staan wagenwijd open voor iedereen die geïnteresseerd is in deze mooie sport. “We hopen op veel publiek, dan zitten we er niet voor niets”, kijkt secretaris Jack Vermuë hoopvol vooruit. Tholen is een club, met een mooie geschiedenis, die de zaken goed voor elkaar heeft. De vereniging werd op 19 december 1956 opgericht in beurscafé Tholen aan het Veerplein, het huidige Chillers. De heer Tholen was destijds eigenaar van het beurscafé, vandaar. In 1999 kwam een eind aan het verblijf in die accommodatie, waarna de club naar De Prinsenhof aan de Zuiderkade verhuisde. Sinds 2003 is het huidige clubgebouw, door de leden zelf gerealiseerd, in gebruik. Een prima accommodatie die drie biljarttafels en, niet onbelangrijk, een bar omvat.

Geen uitdaging

Tot zover geen vuiltje aan de lucht, maar de club wil graag een smetje wegwerken. Het ledental loopt, net als bij andere biljartclubs, al jarenlang langzaam maar gestaag terug. BV Tholen telt nu ongeveer 35 leden. “Veel minder moeten het er niet worden”, vindt Vermuë. Want de huur moet worden betaald en een beetje uitdaging is ook niet verkeerd. “Je speelt te vaak tegen elkaar”, zegt Brouwer. “We willen graag eens tegen een andere tegenstander biljarten. Daarom moeten er ook mensen bij!” Vermuë valt de voorzitter bij. “Elke keer tegen dezelfde speler biljarten, daar zit geen uitdaging meer in.” Tholen heeft jaren geleden nog een keer een poging gewaagd een jeugdafdeling op te zetten, maar dat was geen lang leven beschoren. “We zijn niet alleen op zoek naar jeugd, biljarten kun je van je twintigste tot je negentigste”, vindt Vermuë. Frans Berndsen, die de accommodatie aan de club verhuurt, is al in de tachtig en nog steeds actief in de vereniging. Vroeger was een grote groep vrouwen ook lid van Tholen, maar het aantal vrouwen is tegenwoordig gedecimeerd. De belangstelling is gewoon tanende. “Vroeger had je in elk café een biljarttafel, nu niet meer”, constateert Jan Doorten.

Donderdagavond

Doorten is al meer dan veertig jaar lid van Tholen en elke donderdagavond, als de senioren tegen elkaar in het strijdperk treden, van de partij. Ooit ging hij een keer mee met zijn schoonvader, die lid was en hij is nooit meer weggegaan. Doorten was er telkens bij als de club weer een poging waagde om er wat leden bij te krijgen. “Ooit hebben we twee keer met een team meegedaan aan het NK. Twee keer tweede geworden.” Das war einmal, inmiddels zijn de tijden veranderd. De huidige leden zouden heel blij zijn met een paar nieuwe leden. Ook voor nieuwe recreanten, die op maandag en woensdag hun spelmiddagen hebben, is nog plek zat. Elke club heeft vers bloed nodig. De contributie is met tien euro per maand een schijntje en je hoeft echt geen Blomdahl, Sayginer of Jaspers te zijn om het bij Tholen naar de zin te hebben. De senioren spelen zogenaamde pk’s (persoonlijke kampioenschappen) op de club, enkele nieuwe uitdagers zijn meer dan welkom. Bij Tholen spelen ze niet met het mes op de keel. ‘We zijn één grote vriendengroep”, aldus Jan Doorten. En hij kan het weten. Harry de Ridder