Reportage: Mensen met passie voor water gezocht

EMMELOORD - Al jaren trekt de zwemvierdaagse in de Bosbadhal rond de 275 liefhebbers. Niet slecht, maar het kan altijd beter. "Ik ben ambitieus, ik wil graag dat er meer mensen meedoen", zegt Mark Dieleman.

De voorzitter van Zignea, optimist van huis uit, denkt dat het mogelijk is om weer zo’n 350 zwemmers naar het zwembad in Emmeloord te lokken. Samen met mensen van reddingsbrigade Noptunus, van de Bosbadhal en van duikvereniging De Zeewolf organiseert Zignea de zwemvierdaagse. Samen zijn ze elk jaar druk in de weer met het bedenken van nieuwe activiteiten om de vierdaagse populairder te maken. "Het draait allemaal om promotie van de zwemsport", doceert Dieleman. "We hebben de ambitie om een zo groot mogelijk groep in aanraking te laten komen met zwemmen. De vierdaagse moet een kweekvijver voor nieuwe leden zijn." Die doelstelling mag niet ten koste gaan van de lol. Muziek en leuke activiteiten, waaronder schatduiken, bommetje springen en een loopmattenrace, maken het tot een extra gezellig evenement.

"Toffe dagen"

De editie van 2016, de elfde in successie nadat het evenement vanwege gebrek aan interesse lang niet werd georganiseerd, trekt hetzelfde aantal deelnemers als voorgaande jaren. Daarmee is het doel nog niet bereikt, maar het humeur van Dieleman lijdt er niet onder. Enthousiast zweept hij jong en oud donderdagavond, de slotavond, op. "Het moeten vier toffe dagen zijn", aldus Dieleman. Na afloop is er discozwemmen. De deelnemers kunnen zowel ’s morgens als ‘s middags hun baantjes trekken. De jeugd (de grens is niet keihard) dient 250 meter (tien baantjes) te zwemmen; voor stoere jongens en meisjes en de rest van het veld is dat 500 meter. ’s Morgens is het meestal wat rustiger, wat veel mensen prettig vinden. De organisatie onderzoekt de mogelijkheid om nog meer in de tijd te spreiden, zodat deelnemers nog meer keuze hebben.

Dubbele afstand

‘Passie voor water’ is de slogan van de nationale zwembond. Ook Zignea heeft passie voor water en dat geldt ook zeker voor Jaylen van Beek uit Emmeloord, zes jaar en een van de jongste deelnemers. Het mannetje kwam zelf op het idee om mee te doen. "Het lijkt me leuk om een medaille te krijgen." En dus is met vader Johnny van de partij. Jaylen, die al het A-, B- en C-diploma op zak heeft, hoeft maar tien baantjes te zwemmen, maar natuurlijk zwemt hij vier keer de dubbele afstand. Bikkel. Jaylen van Beek is wekelijks in de Bosbadhal te vinden. De passie voor water heeft hij van zijn vader, een ex-waterpoloër, geërfd. Natuurlijk krijgt Jaylen een medaille voor zijn geleverde prestatie en keert hij tevreden huiswaarts. Net als alle andere deelnemers, die er zodoende voor zorgen dat een andere doelstelling van Dieleman wel wordt gehaald. "Iedereen moet met een lach weggaan." Harry de Ridder