Tonego moet nog op stoom komen

Luttelgeest - Tonego heeft het lastig in de 2e klasse I en zaterdag wacht de confrontatie met nummer twee SC Joure. "Ik kijk niet naar de stand op de ranglijst, ga uit van eigen kracht", zegt Steven van Mourik.

De trainer/coach van de Luttelgeesters denkt dat zijn elftal absoluut niet kansloos is tegen de  Friezen, die zich aardig hebben versterkt. "Het gaat nog niet zo goed, we zijn niet in vorm. Toch hadden we zes punten meer kunnen hebben. We hadden niet hoeven verliezen van Grootegast, Veenwouden en Stiens. We krijgen echt wel kansen." De promovendus staat na zeven wedstrijden op de voorlaatste plaats. Tonego won tot nu toe alleen van De Wâlde, wellicht niet toevallig de hekkensluiter. "We zijn zoekende", zegt Van Mourik. "Maar het probleem is dat je in de 2e klasse niet veel tijd krijgt. Je moet continu goed bij de les zijn. We leggen het fysiek vaak af en we krijgen weinig ruimte. Dan is het lastig om goed in de wedstrijd te komen." Niet dat de moeizame start als een donderslag bij heldere hemel komt. Van Mourik: "We wisten van tevoren dat dit kon gebeuren. Dat geeft niet. Vorig seizoen zaten we in een goede flow, die we wisten vast te houden. Nu hebben we een valse start gemaakt en moeten we in vorm zien te komen." Vooral in de omschakeling krijgt Tonego veel doelpunten om de oren, zoals tegen koploper Veenwouden. Ook in de oefenpot tegen SC Emmeloord in de herfstvakantie (2-2) kwam het euvel weer naar boven. "We verliezen de bal op de helft van SC Emmeloord en gelijk is het weer een tegengoal." Wat moet er dan beter? "De organisatie bewaken; niet met z’n allen voor de bal staan."

Leerschool

De 2e klasse is voor Tonego, dat nog nooit eerder in de clubhistorie op dat niveau speelde, één grote leerschool. Sneller handelen, effectiever en efficiënter worden, tactisch slimmer spelen. "We zijn vaak niet brutaal genoeg, laten ons te snel afbluffen", vindt Van Mourik. "Hoe staan we? Je moet een paar stappen vooruit denken. Ik probeer er alles aan te doen om dat erin te krijgen. Joure is voor ons weer een goede test." De middenmoot is niet heel ver weg, mits er snel punten worden gepakt. "Het verschil is niet groot, de middenmoot moet kunnen. Maar het is wennen, elke zaterdag is het volle bak. Het moet een keer de goede kant opvallen. We willen er echt in blijven." Ondanks de moeizame start is het zeker geen kommer en kwel bij Tonego. Steven van Mourik kan over een fitte selectie beschikken. Ook Joep Henselmans is volledig hersteld van een kuitblessure. "Dat is zeker prettig, want we hebben iedereen nodig. Zo houden ze elkaar scherp." Van Mourik heeft het er met zijn spelers over gehad om anders te gaan spelen, meer verdedigend bijvoorbeeld. "Maar dat gaat niet. Daar hebben we de ploeg niet voor. Ze willen allemaal aanvallen. Als we rond de zestien gaan hangen, worden ze alleen maar nerveus." Ondertussen blijft de sfeer prima. "We genieten er elke week van." Harry de Ridder