Voetbaloverzicht Noordoostpolder: Urk wint derby, zevenklapper Kraggenburg

Noordoostpolder - Noordoostpolder SV Urk heeft afgelopen zaterdag op eigen veld met 2-0 gewonnen van Flevo Boys uit Emmeloord. Voor de rust werd er niet gescoord door beide ploegen maar na de hervatting was het Jelle de Boer, die na goed doorzetten als eerste het net vond. De marge werd verdubbeld door Teun Hakvoort die de 2-0 liet aantekenen. Dit was ook de eindstand die na negentig minuten op het scorebord prijkte. Deze belangrijke winst deed Urk weer een plaats stijgen op ranglijst van hoofdklasse B. Lees het verdiepende verhaal van Frans Visser hiernaast.

Espel moest de thuiswedstrijd tegen Hielpen winnen om nog enigszins kans te maken op een klassering bij de top van de competitie. Espel begon goed aan de wedstrijd en Hielpen kon er de eerste twintig minuten weinig tegenover zetten. Dat Espel op 1-0 voorsprong kwam via Paul Poels was dan ook volledig terecht. Voor de rust had de voorsprong uitgebreid moeten worden maar het bleef 1-0. Hielpen begon furieus aan de tweede helft en Espel kon er weinig tegenover zetten. Hielpen kwam dan ook op 1-1. Toen Hielpen ook nog op 1-2 was Espel het spoor helemaal bijster. Gelukkig herpakte Espel zich en creëerde grote kansen. Ver in de tweede helft maakte invaller Michiel Maas er uiteindelijk toch nog 2-2 van.

Na ruim een kwartier spelen kreeg SVM een hoekschop te nemen en werd de bal op de lijn met de hand verdedigd door een speler van Oeverzwaluwen. Doordat hier een doelrijpe kans werd ontnomen kreeg deze speler een rode kaart en SVM een strafschop, die door Martin Peters onberispelijk werd genomen: 0-1. SVM kwam eindelijk eens op voorsprong en werd in de 32e minuut nog eens geholpen door de tegenstander middels een eigen doelpunt (0-2). En het moest allemaal niet gekker worden, want kort voor rust maakte Boaz Mooiweer op aangeven van Mark Verwer de mooiste van de middag, 0-3. Door goed aangeven van Boaz Mooiweer zette Nick v/d Velde in 56e minuut SVM op een 0-4 voorsprong. In de 72e minuut was het slotakkoord aan Arjan Wolters en werd de voorsprong nog verder uitgebreid naar een 0-5 voorsprong voor SVM.

SC Emmeloord heeft het thuisduel met Sint Annaparochie met 2-2 gelijkgespeeld. In de 6e minuut lieten de Friezen zich voor het eerst voorin zien en moest doelman Tim Schaafsma alles uit de kast halen om met een geweldige reflex een schot van Pieter Jan Plat uit de korte hoek te ranselen. Twee minuten later kregen de bezoekers een strafschop te nemen nadat er een lichte overtreding op Harmen Visser werd gemaakt. Het was Pieter Jan Plat die deze strafschop onberispelijk tegen de touwen schoot door Tim Schaafsma de verkeerde hoek in te sturen.

Deze snelle en onverwachtse 0 - 1 achterstand werd meteen in de 10e minuut weer teniet gedaan doordat Rik Beekman iedereen te snel af was en met een bekeken voorzet op maat Bastian Tabak wist te lanceren. In de 25e minuut kwam sc Emmeloord uit een rommelige scrimmage via de grote teen van Harm van Wieren op een 2 - 1 voorsprong. Hier ging een voorzet van Rik Beekman aan vooraf wat een gigantische scrimmage voor het Friese doel veroorzaakte. Bastian Tabak kroop heel slim voor zijn directe bewaker en scoorde met een intikker in de korte hoek de bevrijdende 1 - 1 gelijkmaker.

In de 58e minuut stond de verdediging van Emmeloord niet goed op te letten bij een strakke voorzet vanaf de rechterflank. Deze voorzet werd door iedereen verkeerd beoordeelt en bij de tweede paal vogelvrij door Jarco Kingma tegen de touwen geschoten voor de verrassende 2 - 2 gelijkmaker. Daar bleef het bij.

In de tweede klasse blijft Tonego het moeilijk hebben. Op bezoek bij SC Stiens werd zaterdag met 2-1 verloren. Joost op den Kelder opende na vijf minuten spelen nog wel de score, maar de Friezen kwamen vlak voor rust langszij via Almer Hietkamp. Harry Dijkstra zette Stiens na ruim een uur spelen op voorsprong. Daar bleef het bij.

Bant heeft afgerekend met SDC. Op slag van rust maakte Stefan Kramer er 0-1 voor de Bantenaren. Ferdy Timmer tekende acht minuten voor het einde voor de 0-2, vier minuten voor tijd was het slotakkoord aan Danny Slump: 0-3.

Nagele heeft een solide zege geboekt op Arum. Jeroen van de Vijgh opende na ruim een halfuur spelen de score en in de 45e minuut maakte Bart Prins er 0-2 van. In de tweede helft bleef die score op het bord staan.

Creil leek op bezoek bij Makkum te gaan winnen, maar speelde gelijk. Frank van Bruggen opende in de 11e minuut de score, waarna Jelle Hiemstra de stand later gelijk wist te trekken. Stef Meurs maakte vijf minuten na rust de 1-2 en daar leek het lang bij de te blijven. Daniel Buxton van Makkum dacht daar echter anders over en maakte alsnog gelijk in blessuretijd: 2-2.

Ens ging zaterdag met 5-2 onderuit bij Sleat. VV Tollebeek ging met 3-0 ten onder bij Scharnegoutum.

RKO keek bij rust tegen Renado tegen een 0-2 achterstand aan en wist die achterstand in het tweede bedrijf niet meer goed te maken: 2-4. Namens RKO scoorden Koen Matthijsen (de 1-3) en Lars Deinum (de 2-3). Giedo de Weerd maakte er vijf minuten voor tijd 2-4 van, waardoor de inhaalrace niet kon worden voortgezet.

Kraggenburg schoot zondag tegen Blankenham liefst zeven keer met scherp. Jesper Oosterwijk opende al na zes minuten spelen de score. Joost Petters, Erwin Tissingh (2x) zorgden voor een riante 0-4 ruststand. Na rust scoorden Tissingh, Youri Potters en Joost Potters (strafschop), waardoor een 0-7 eindstand het resultaat was.

Ook Veno nemen we vanaf nu mee in het overzicht. De ploeg uit Vollenhove kreeg zondag klop van een effectief Havelte, dat via Sander Brandsma, Robert-Erik Lanting en Hendri Hilberts was uitgelopen naar een 0-3 voorsprong. Jorick van der Galiën tekende met nog twintig minuten te gaan voor de 0-4. Lars de Boer deed nog wel iets terug namens Veno: 1-4.