Daisy debuteert op EK-showtwirl

Emmeloord - De 26-jarige twirlster Daisy Jonker van Flevo Twirling ‘94 uit Emmeloord heeft al meer dan 21 NK-titels op haar palmares staan. Dit weekeinde doet ze een gooi naar Europees goud.

De Emmeloordse debuteert op het Europese podium. De kampioenschappen showtwirl worden gehouden in Crawley dat op steenworp afstand van Londen ligt. Inmiddels is de wedstrijdspanning behoorlijk gestegen, zegt de eigenaresse van sportschool D-PT. Als ze een podiumplek haalt zou dat een enorme prestatie zijn in een deelnemersveld van dertien landen. ‘Met het puntentotaal dat ik pas nog haalde bij een generale mag ik rekenen op een plek bij de eerste zes. Maar het gaat zeker een leuke wedstrijd worden. Ik ga er alles uithalen.’ Daisy komt op de vloer met de solistische show Vluchtelingen. ‘In de show zit veel dramatiek. Je kunt zeggen dat ik een toneelstukje opvoer. Ik gebruik attributen in dit geval een tent, hek, doek en prikkeldaad en dan werk ik het thema uit met dans- en batonwerk en dat op instrumentale muziek.’ Met de show werd ze in maart van dit jaar Nederlands kampioen in Hoofddorp.
Vluchtelingen
‘Het is een actueel thema. Het spreekt mensen aan en ik laat zien dat je met twirling ook een zwaar thema kunt aanstippen met een duidelijke boodschap: een veilige haven voor mensen hier of elders.’ Samen met Karin Bal, die al 10 jaar haar coach en trainster is, heeft ze de uitvoering geperfectioneerd. Bal en Jonker, beide coaches van Flevo Twirling '94, zijn een belangrijk fundament voor het 25 leden tellende Flevo Twirling ’94. De leden doen nationaal goed mee met al zeventien NK-plaatsingen voor volgend jaar. Naast een goede choreografie en artistiek niveau is een goede conditie van groot belang. Daisy: ‘Die moet goed zijn om 2,5 minuut lang alle expressie en emoties te tonen. Ik ben fysiek fit en sterk. Dat werkt beslist mee.’ In haar sportschool, fitnessclub en studio doet ze zelf mee met de lessen die ze geeft, waardoor 30 trainingsuren per week niet ongewoon zijn. Twirl is een vorm van kunst maar wel heel fysiek. ‘Voor mij is het fifty-fifty’ maar ik vind het meer sport dan cultuur’, stelt Daisy. Daarmee snijdt ze een punt aan in de twirlwereld. Twirl is in Nederland georganiseerd in de Nationale Baton en Twirl Association (NBTA) en valt onder de bond van muziekverenigingen KNMO. Het is daarmee geen sportbond. Twirl komt namelijk voort uit de majorettes die bij de drumband voorop lopen. ‘Als klein meisje zag ik in Woerden de majorettes lopen en ben ik enthousiast geworden’, vertelt Daisy. Later ging ze naar een majorette en twirlvereniging in Tollebeek bij Jeannette de Boer die tot op heden nog steeds haar prachtige kostuums verzorgt. Nu is ze al weer jaren lid van Flevo Twirling '94. ‘Majorettes geven sfeer bij parades, maar twirling kun je er niet mee vergelijken. Twirl is moderne dans met elementen van turnen in combinatie met de baton en die baton blijft natuurlijk wel verwijzen naar de oorsprong van de majorettes.’   ‘Het zou leuk zijn als het een erkende sport wordt’, stelt Daisy een week voor het EK. Ze beleeft het toewerken naar de finale ook als topsport. In het kielzog van de twirlster reizen haar trouwe fans en clubgenoten haar na, onder wie vriendin Céline van Gerner. ‘Ik ga alles eruit halen.’
Cees Walinga