Samenwerking Agrin-serv en Profytodsd: “Dit is pure ambacht”

Nagele - Zon op de kop, de oogjes gaan heel even dicht. Theo van der Veeken geniet. Zojuist heeft hij even weer de nieuwe mobiele kistenontsmetter in werking laten treden. “Wat werkt het perfect, he?”, vertelt de man van Agrin-Serv uit Nagele trots.

Alexander Drost Honderden manuren hebben erin gezeten. Vakwerk, alles precies op maat voor de klant. Koper is Profytodsd, dat op zoek was naar een nieuwe kistenwasser. Niet alleen Van der Veeken geniet volop. Nee, ook Frans van Egmond van Profyto kijkt zo blij als een kind wanneer weer een kist over de band rolt. “Hier zijn we zo blij mee”, vertelt Van Egmond met een kamerbrede glimlach. “Geef Agrin-Serv een aantal punten en ze werken het compleet uit. Met zelfs nog een beetje extra”, knipoogt hij.

Nieuwe ontsmetter

Het bedrijf uit de Noordoostpolder was zoekende naar een nieuwe machine. “Wij hebben al tien jaar lang een kistenontsmetter, maar die is af. En deze nieuwe kistenontsmetter is nog veel beter. Het is heel belangrijk dat-ie honderd procent lekvrij is. Dat er geen water op de grond komt. En heel belangrijk is dat de ontsmettingsmiddelen die we gebruiken niet op de grond komen. Die middelen willen we graag hergebruiken”, vertelt hij met passie. Van Egmond ziet enkel voordelen in het vernuftige en mobiele apparaat.  “Alle formaten kisten kunnen worden ontsmet. Schimmels die van het land komen, kunnen overleven op het hout en die kunnen tijdens de bewaring de producten weer aangrijpen. Die schimmels worden nu direct afgedood. Dat moet ook, want anders heb je een heel jaar op je product gepast en kan het uiteindelijk alsnog mis gaan.”

Simpel

Er wordt steeds meer bewaard in kisten. Daardoor wordt de kwaliteit van producten steeds beter. Daarom is het van groot belang dat de kisten goed schoon zijn. “Deze machine is eigenlijk zo ontworpen dat hij heel veel kan, maar tegelijkertijd is hij heel simpel. Dat maakt het vooral heel ingewikkeld om hem te maken, om iets dat heel geavanceerd is heel simpel te houden. Zie het als een iPhone; heel simpel maar heel technisch in elkaar gezet”, vertelt de man van Profyto, die blij is met de samenwerking binnen de Noordoostpolder. “De mannen van Van der Veeken hebben hierin gewoon de meeste ervaring. Er zijn niet veel bedrijven die zoiets kunnen maken. Ik schat dat er in Nederland misschien drie bedrijven zijn die zoiets kunnen maken.” De lijn werkt ogenschijnlijk heel eenvoudig: een band, een spuit en de kisten komen erin en gaan er weer uit. Maar: “Deze machine kan helemaal zelfstandig werken. Eén persoon kan de machine bedienen, zodat een hoge capaciteit wordt gegarandeerd. Dit is vakwerk. Dit kun je niet bestellen bij een machinebouwer. Dit is écht specialistisch werk. Ambacht!”, zegt Van Egmond vol trots. De zoektocht naar een nieuwe lijn voor kistenontsmetting verliep vlot. “We hebben hier gezeten met de mannen. Het begon met een paar punten en dat is gemaakt tot deze machine. Dat is erg knap van ze.” Lekvrij, zelfstandig werken en makkelijk in gebruik. Dat waren de wensen van Profyto. Profyto en ook Agrin-Serv kunnen alles monitoren. Er is precies bij te houden hoeveel middelen en water er wordt gebruikt. Van Egmond: “Als er een storing is kunnen ze ‘m via internet uitlezen. Echt een hele geavanceerde machine. Tot op de millimeter nauwkeurig”, klinkt het lovend. In de mobiele kistenontsmetter kruisen diverse technieken de degens: watertechniek, sensortechniek, maar ook constructiewerk. “We kunnen niet altijd op een vaste plek ontsmetten, niet alle kisten naar ons toe halen. Deze machine gaat heel Nederland door. Hij moet mobiel zijn en kan ook nog heel eenvoudig op een vrachtwagen worden geplaatst.”

Besparen

Met de gloednieuwe kistenontsmetter kan Profyto uiteindelijk flink besparen. “Ontzettend veel”, rekent Van Egmond. “Vroeger werden kisten ontsmet in een bak met water. Lieten ze de kist zakken en klaar. Maar dan hield je drieduizend liter water (kan 3000 euro aan middel zijn) over. Wat moet je daarmee? De waterbak die hier in zit is zo klein. Hetgeen we nu overhouden is waarschijnlijk niet meer dan 50 liter. Dat kunnen we ook weer hergebruiken. Wie had dat gedacht tien jaar geleden? Dit apparaat zit gewoon op internet. Onvoorstelbaar mooi”, besluit Van Egmond lachend. Beide partijen zijn lovend over de samenwerking en het uiteindelijke product. Trots als een pauw stapt Van Egmond zijn auto weer in, nagenietend gaat Theo van der Veeken verder met zijn werkzaamheden. “Prachtig, deze samenwerking binnen de polder”, concludeert Van der Veeken.