Ultieme uitdaging voor Woudwijk geslaagd

EMMELOORD - Honderd kilometer door de straten van Winschoten tijdens het Nederlands Kampioenschap. Ga er maar aan staan. Emmeloorder Stefan Woudwijk kwam na 8 uur en 19 minuten over de finish. Zonder dat hij het door had, kreeg hij na afloop te horen dat hij derde was geworden.

"Het was zo'n uitgestrekt veld dat ik niet wist op welke plek ik liep. Ik voelde dat het lekker ging. Ik haalde nog genoeg lopers in. Pas bij 95 kilometer werd ik een beetje moe. Ik had wel door dat ik qua tijd goed zat. Want daar was het allemaal om te doen. Het oude AVNOP-record van Johan Huver met 9 uur en 46 minuten in 1998 uit de boeken lopen", vertelt Woudwijk, vier dagen na de extreme uitdaging.

Clubrecord

Op de dag van de Fish Potato Run was de dertigjarige Woudwijk bezig om zich in de annalen van AVNOP bij te schrijven. "Het idee ontstond in november 2015. Samen met hardloopvriend Bas Hollegien keek ik naar de clubrecords. Wat is er nog te verbeteren? En vooral wat is haalbaar? De 100 kilometer dus. Marathons heb ik al wel gelopen maar het lopen van 100 kilometer was  helemaal nieuw voor mij. Met trainer Tjeerd Popkema ben ik in februari dit jaar gestart met het trainingsschema voor de 100."

Feest

Woudwijk: "Dat betekende veel trainen. De laatste drie maanden soms zes of zeven keer per week. Gelukkig begreep mijn vriendin Susan het heel goed als ik weer naar buiten ging. Zij loopt ook hard. Al is het bij haar een hobby en bij mij een gezonde verslaving. Susan, haar ouders en mijn ouders waren er ook bij tijdens de 100 kilometer. Vlak voor tijd kwam ook nog mijn vriendengroep kijken en Tjeerd Popkema zelf. Het was één groot feest door de versierde straten van Winschoten. Live-muziek, een barbecue en veel publiek. Ondanks de goede verzorging kwamen er van de honderd deelnemers er maar 44 over de streep. Een waar slagveld."

Te zwaar

Voor Woudwijk, die in het dagelijks leven assistent-accountant is in Amersfoort, is hardlopen nog maar sinds twee jaar zijn nieuwe verslaving. "In maart 2014 vond ik mijzelf te zwaar. Ik ging met mijn 1 meter 92 naar de 100 kilo. Susan liep toen al hard en vrij impulsief ben ik zomaar begonnen. Ik heb de marathon van Rotterdam toen als doel gesteld. Dat was april 2015. Ik kwam toen binnen in 3 uur en 20 minuten. Vrij snel daarna sloot ik me aan bij Popkema die me de fijne kneepjes van het hardlopen bijbracht. Naast het plezier in lopen ben ik gedreven en kan ik goed een doel stellen."

Rotterdam

"Dat doel is nu Rotterdam in 2017. Ik wil daar een tijd lopen onder de 2 uur en 50 minuten." Nu houdt Woudwijk zich even koest. Het lijf moet herstellen. Op 1 oktober loopt hij de vijf kilometer bij de clubkampioenschappen. Woudwijk: "Ik ben daar vooral als opvulling." De loper denkt dat de honderd kilometer een eenmalige gebeurtenis is. Toch staat er nog een mooi AVNOP record uit 1993, van de in 2010 overleden, Clemens Overmars. Hij liep de marathon toen in 2 uur en 33 minuten en 29 seconden. Mogelijk een nieuw doel voor Woudwijk? Frans Visser