Medailles voor alle lopers tijdens Fish Potato Run

EMMELOORD - Dit keer geen T-shirt maar een medaille bij de finish van de 26e Fish Potato Run. 'Een keer wat anders' had de organisatie bedacht. Zo leek iedereen een beetje winnaar van deze editie.

Terwijl de laatste recreanten nog binnen moeten binnen komen is Tjeerd Popkema uit Urk al op weg naar Winschoten om Emmeloorder Stefan Woudwijk aan te moedigen. Woudwijk liep daar een wedstrijd van 100 kilometer en is een pupil van trainer Popkema. De Urker zelf was in bijna 46 minuten over de eindstreep tijdens de wedstrijd van Urk naar Emmeloord. "Het ging super, hoewel ik geen warm weer loper ben. Mijn snelste tijd uit 2013 kon ik echter niet verbeteren. Dat is bijna anderhalve minuut sneller. Als ik goed in vorm blijf dan ga ik in oktober mee doen aan de marathon van Eindhoven of Amsterdam."

Ook in de kopgroep liep oud-schaatser Geert-Jan van der Wal (30). De Emmeloorder liep voor de tweede keer mee en verbeterde zichzelf met 7 minuten naar 46 minuten en 45 seconden. "Ik geniet echt van het lopen. Ik ga dan tot het gaatje tijdens deze loop. Dat fanatieke zit er nu eenmaal in", stelt de melkveehouder vast. "Ik ben nu drie jaar aan het lopen en er zit nog veel progressie in."

Na de wedstrijdlopers kwam het grote peloton van recreanten. Zo ook de dertigjarige Alice Leijten uit Tollebeek. Ondanks de 25 graden had ze weinig last van de warmte. "Als ik loop heb ik wel een prestatiedrang. Het was voor mij de tweede keer. Nu zat ik op 1 uur en 2 minuten. Ik wil natuurlijk ook niet afgaan voor al die mensen die mij kennen langs de kant. Daardoor is het ook niet saai. Mijn streven is nu wel om de loop binnen het uur te lopen. Binnenkort doe ik ook mee aan de Mud run", vertelt ze lachend.

Alfons Top uit Emmeloord had vooraf gezegd een tijd te willen lopen tussen 1 uur 5 en 1 uur en 10 minuten. Na 1 uur en 8 minuten kon de 44-jarige Top, naast de medaille, ook een bosje bloemen van zijn dochter Dagmar in ontvangst nemen. "Ik ben tevreden met de tijd. Voor mij was het de dertiende keer Fish Potato Run. De loop is altijd een ijkpunt van het jaar. Eerst met een banaan en een broodje de bus in naar Urk. Altijd even zien wie daarin zitten en waar ze vandaan komen. De charme tijdens de loop is voor mij ook al die bekenden langs de route. Die kunnen met hun aanmoedigingen even nieuwe energie geven. Ondanks de warmte had ik nog een versnelling op het einde. Wil ik echter nog onder het uur zoals in 2007 en 2009 dan moet ik meer trainen. Nu loop ik ongeveer 10 kilometer per week."

Voldaan loopt Top met nieuwe medaille en dochter naar huis, dat precies aan de overkant van de finish staat.