"Het belangrijkste is dat Fleur geniet"

Emmeloord - Zaterdag tijdens de Fish Potato Run duwt Emmeloorder Wytse Wierda zijn dochter Fleur nog in de oude rolstoel naar de finish. De nieuwe stoel staat bijna klaar. In twee weken tijd is meer dan 4000 euro opgehaald voor team Fleur.

Door Frans Visser Vorige week woensdag is de nieuwe stoel helemaal aangepast aan de negenjarige Fleur en vader Wytse. "De stoel is lichter, wendbaarder en heeft wielrenbandjes. Daarnaast is het comfortabeler voor Fleur en kun je met twee mensen tegelijk duwen. Op 11 november in Nieuwegein in het Huis van de Sport krijgen we de stoel overhandigd", aldus Wierda(32). "Het geld ophalen is zo snel gegaan. De teller staat al boven de 4000 euro. Daar komt bij dat we op Urk tijdens de Windmolenloop nog 520 euro hebben opgehaald voor een nieuwe helm voor Fleur."

Filmpjes

Fleur Wierda heeft microcefalie (klein hoofd) en is meervoudig beperkt. In 2014 zag Fleur filmpjes op internet van ouders met kinderen en hun beperking hardlopen, zwemmen en fietsen. Vanaf dat moment ging het snel. Fleur wist wat ze wilde; sporten. Wytse: "Ze was heel enthousiast. We hebben ons toen opgegeven voor het EO programma 'Rennen voor  2'. Dan kon je meedoen met de triathlon. We zijn toen echter uitgeloot. Maar we waren gelijk fanatiek. Zo zijn mijn vrouw en ik begin 2015 gestopt met roken. We hebben onder andere een opblaasbootje bij Action gekocht zodat je bij het onderdeel zwemmen Fleur kan voorttrekken."

Triathlon

Wierda: "Op 5 juni 2015 was onze vuurdoop in Almere tijdens de triathlon. Met de Lighthouse Sports Foundation, waar we met 'team Fleur' aan verbonden zijn, krijg je begeleiding bij de diverse onderdelen. De Foundation biedt kinderen met speciale behoeften de mogelijkheid om deel te nemen aan een sportevenement. Na Almere hebben we aan diverse wedstrijden meegedaan zoals de  'Henk tot Henk loop' op derde Kerstdag. In november 2015 hield ik via Sport Service Flevoland een praatje in de Meerpaal in Dronten over 'team Fleur'. Daar kwam ik in contact met triatlete Maryvonne van den Berg. Zij hoorde ons over de mogelijke aanschaf van een nieuwe betere stoel, maar ook de hoge kosten."

Stoel voor Fleur

"Aangezien Maryvonne een netwerk heeft in de sportwereld schakelde ze sportspeaker Ruud de Haan in. Beiden waren onder de indruk van ons verhaal. Zo ging het balletje rollen. Op 13 augustus 2016 tijdens de triathlon op Urk begeleidde Maryvonne Fleur en ons tijdens het sporten. Tevens ging onze actie 'Een stoel voor Fleur' van start. Via de 'mannen van staal' uit Emmeloord ontvingen we vrij snel 1200 euro, en binnen twee weken dus het hele bedrag." Nu wacht dus de overhandiging van de supersnelle stoel. Maar eerst zaterdag. De Fish Potato Run voor de 4,6 kilometer vanuit Tollebeek. "Het was de eerste keer in 2015 fantastisch om Emmeloord binnen te komen. De reacties van publiek en deelnemers zijn zo positief. Maar het belangrijkste is Fleur. Als zij geniet, geniet ik ook."