Koop van der Wal bestaat 80 jaar

Bant - Met de sfeer zit het bij Koop van der Wal uit Bant helemaal goed. Het bedrijf bestaat dit jaar liefst tachtig jaar en tijdens het jubileumfeestje gingen alle werknemers op de fiets door de regio. De geur van klaarstaande koffie komt tegemoet, een glimlach ontbreekt niet.

Door Alexander Drost Wie binnenstapt bij Koop van der Wal in Bant, weet dat er goed voor bezoekers wordt gezorgd. Het is een plek waar het een eer is als er bijvoorbeeld iemand van de krant op bezoek komt. Bescheidenheid siert het bedrijf. Maar ondanks dat bescheiden en warme karakter, wordt er natuurlijk keihard gewerkt. Een rondleiding door het bedrijf: wat biedt het bedrijf en welke dienst is nu echt uniek te noemen? Het bedrijf zit sinds zo’n tien jaar gevestigd in Bant. Het is een familiebedrijf dat al tachtig jaar bestaat. Van vader op zoon, en zo door. Tien kilometer verderop, in Munnekeburen, zat het bedrijf al die jaren gevestigd. Maar kleine jongens worden groot. En dus werd een nieuw onderkomen gezocht en gevonden. "We werkten daar op een halve hectare en hier zitten we op twee hectare”, vertelt CEO Willem van der Wal. „Het werd daar echt te krampachtig en toen gingen we hier naartoe. In de laatste tien jaren hier zijn we weer verder gegroeid.”

Aanbod

In totaliteit heeft het bedrijf honderd tractoren en machines op voorraad. Allemaal gebruikt. Tractoren komen overal vandaan. Van een boer die stopt, van een loonbedrijf, van een mechanisatiebedrijf dat een tractor inruilt. "Een tractor komt hier, wordt schoongemaakt. We bekijken of er mankementen zijn. Dat gebeurt in de werkplaats. Als nieuw ziet de tractor er dan weer uit. We volgen de markt qua merken. Aanbod wordt, indien interessant, aangenomen.” Een tractor mag in alle staten zijn? De rondleiding binnen het bedrijf gaat verder om die vraag te beantwoorden. "We repareren de tractoren. Deze was omgevallen”, wijst hij. "Daar hebben we een nieuwe cabine op gezet. Dat geeft aan dat ze ook met schade binnenkomen.” Specialiseren in een of twee merken is niet aan de orde. "We hebben het altijd zo gedaan. Altijd handel in jong gebruikte tractoren. Je hoeft je niet te specialiseren. Je hebt een tankdop, daar doe je dieselolie in. De wielen moeten rond en alles wat daar tussenin gebeurt daar hebben de monteurs verstand van”, lacht hij.

Uniek

"We exporteren over de hele wereld. Tractoren die ver weg gaan worden maximaal op vermogen getest. Zeventig procent is export”, weet Van der Wal. Er is een soort marktplaats voor tractoren. Werkt niet helemaal zoals de welbekende handelssite in Nederland, maar het idee is hetzelfde. Onderdelen spelen een belangrijke rol in de werkzaamheden en handel. In geval van schade bij een tractor zijn er natuurlijk veel onderdelen die nog wel intact zijn. Het is dan ook niet zo gek dat Koop van der Wal een enorme voorraad aan onderdelen beheert. Deze zijn in de loop der jaren voorzien van barcodes. Zodoende kunnen mensen op internet al zien wat er te koop is bij het bedrijf uit Bant. Via de barcode is voor medewerkers precies te zien waar het onderdeel in voorraad ligt en waarvoor-ie te gebruiken is. Noem het een biografie, die naar boven komt wanneer er gescand wordt. Je kunt heel rap zien wat er in huis in. "Dit vind je ook allemaal terug op internet. We pakken de as, maken die schoon, hebben informatie verzameld en leggen ‘m op de fototafel. We maken er een foto van en dan kan het worden aangeboden. Aan dit systeem hebben we drie jaar ontwikkeld.” Een grote verandering, maar vooral een uniek product. "We hebben het voor onszelf ontwikkeld. We zijn de eerste die het zo doen. Inmiddels staat de teller op 2500 onderdelen, die allemaal zijn voorzien van barcode. Er is iemand op aarde die een onderdeel nodig is. Ik weet niet wie het is, hij weet niet dat wij het hebben. Maar dankzij Google vinden we elkaar uiteindelijk”, aldus Willem van der Wal, die dit een van de grootste veranderingen binnen het familiebedrijf noemt.