Triatlonvirus slaat hard toe

Emmeloord - Olaf van Campen verbaast zichzelf. Van toeschouwer naar fanatiek triatleet. Hij is wild van de triatlon in Emmeloord en wil binnen een paar jaar aan de Iron Man meedoen. "Het wordt steeds gekker."

De 37-jarige Emmeloorder stond tijdens de eerste editie van Triathlon Noordoostpolder nog langs de kant om de atleten aan te moedigen en de sfeer op te snuiven. Een jaar later, in 2013, was hij zelf een van de honderden atleten. "Ik was gelijk verkocht. Zo mooi, die triatlon in hartje centrum." Eerst schafte hij een racefiets aan, daarna ging het snel. Inmiddels beschikt Van Campen over een trisuit, waardoor hij zich niet tijdens de wedstrijd hoeft om te kleden. De uitbreiding van de uitrusting is tekenend voor zijn metamorfose. Olaf van Campen is niet bepaald van de olympische gedachte. Nee, hij wil presteren, wil beter worden, wil groeien als triatleet. "Ik ben besmet met het triatlonvirus. Eerlijk: ik train er veel voor. In het begin weet je niet precies wat je moet doen. Daarom heb ik zwemclinics bij Zignea gevolgd en heb ik trainingen tijdrijden bij FTC Marknesse gevolgd. Er komt steeds meer gekkigheid bij kijken; zoveel spullen en zoveel trainingsarbeid. Maar het is hartstikke leuk."

Rond Nagelerbrug

Vorige week zaterdag deed Van Campen mee aan de triatlon op Urk. "Urk is met een inhaalslag bezig. Het aantal deelnemers groeit en de triatlon wordt goed georganiseerd." Maar zijn hart springt op als hij het over de Triathlon Noordoostpolder heeft. "Die in Emmeloord is verreweg het mooiste. Dat parcours is prachtig. Alles geconcentreerd rond de Nagelerbrug. De toeschouwers zien de atleten een aantal keren voorbij komen. Ik ben Emmeloorder, hè? Fantastisch hoe Kerst Beuckens en al die vrijwilligers dit hebben opgepakt." Van Campen hoopt dat de Triathlon Noordoostpolder, die zijn vijfde verjaardag viert, nog verder kan groeien. "Ik hoop dat ze ook een halve triatlon gaan organiseren. Dan doe ik zeker op die afstand mee." Hij heeft in ieder geval zelf het vaste voornemen volgend jaar zijn debuut op de halve triatlon te maken. En in 2018 staat de Iron Man in Maastricht in de agenda van Van Campen genoteerd. Of de Amsterdam Challenge in Almere. De klassieke afstand van 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en de marathon lopen. "Het gaat van kwaad tot erger. Mijn vrouw kijkt het allemaal argwanend aan", lacht hij.

Beste prestatie

Zijn beste prestatie tot nu toe in Emmeloord: nummer vier van de polder. Dat was vorig jaar. "Dit jaar mik ik op een podiumplek, maar dan moet ik wel flink aan de bak. Otto Doornbos is tot nu toe de beste van de polder, maar ik kom steeds dichterbij." Olaf van Campen hoopt dat al zijn trainingsarbeid weer z’n vruchten afwerpt. "Bijna iedereen zegt: dat kan ik niet. Dat gold voor ons allemaal, maar als je veel traint, dan word je beter en dan wordt het ook steeds leuker." Van Campen kijkt reikhalzend uit naar zondag 28 augustus. "De sfeer is geweldig. Triathlon Noordoostpolder is een prachtig evenement." Harry de Ridder