Suydersee Triathlon ‘heeft wel wat’

Urk - Winnaar Martijn Boot bestempelde de Suydersee Triathlon op Urk als een ‘bijzonder evenement’. De Almeerder vond het een heel mooie wedstrijd.

Boot deed voor de eerste keer mee op Urk, waar zaterdag de derde editie van de Suydersee Triathlon werd gehouden. Hij wilde eigenlijk aan een halve triatlon in Leiderdorp meedoen, maar die was reeds volgeboekt. Daarop week de Almeerder uit naar Urk en daar had hij geen spijt van. "Maar het was veel zwaarder dan verwacht", bekende Boot. "We hadden veel last van de wind. Je moest als het ware door de hoge golven heen beuken en toen wij bij het fietsen de dijk op draaiden, hadden we de wind vol op de kop." De setting van de triatlon op Urk en de wispelturigheid van de elementen maakten er weer een mooi schouwspel van. Harde wind, hoge golven, af en toe de zon, de haven, de vuurtoren, de kaarsrechte dijk: voor toeschouwers was het weer smullen geblazen. Zwemmen in het IJsselmeer, lopen over de trap bij de vuurtoren, de vele atleten, fietsend en lopend, op de dijk: de Suydersee Triathlon is een hit. En wint aan populariteit, ook door de uitbreiding met de kwart triatlon (1 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km hardlopen). Onder de 325 deelnemers waren vijftig Urkers.

Twee weken rust

Emmeloorders waren natuurlijk ook van de partij. Onder hen Otto Doornbos, die als 27e finishte op de kwart triatlon in een tijd van 2.19.22 uur. Niet wat teveel van het goede met de Triathlon Emmeloord voor de boeg? "Welnee, dit was een goede training en nu heb ik weer twee weken rust." Doornbos, de snelste man uit gemeente Noordoostpolder, zat op het laatst flink stuk. "Het lopen ging aardig, alleen de laatste twee kilometer niet meer. En ik was blij dat we bij de Rotterdamse Hoek de wind iets meer schuin van voren hadden en niet vol op de kop." Doornbos is inmiddels veertig jaar en dat heeft voordelen. "Ik val nu in een andere categorie, waardoor ik meer kans op prijzen heb." Op Urk ging eremetaal aan z’n neus voorbij. In de categorie 40 jaar en ouder werd Doornbos elfde . Er waren ook bijzondere atleten van de partij. Wat te denken van Team Fleur Wierda en Team Noah Brethouwer? Fleur uit Emmeloord en Noah uit Aalten zijn gehandicapte kinderen, die door hun vader, moeder en vrienden op sleeptouw werden genomen. Fietsen deden ze op de tandem en bij het lopen werden de kinderen geduwd. Jammer dat alleen het zwemmen niet kon doorgaan. Te gevaarlijk voor het bootje waarin de kinderen zouden zitten. Wytse Wierda, vader van Fleur: "We doen dit voor hen. We vinden het belangrijk dat kinderen als Fleur hieraan kunnen meedoen." Deelname leverde geen geld op, maar Wytse en Fleur zitten te springen om een nieuwe rolstoel. "Dit is hangmat op wielen. We willen graag een echte marathonrolstoel."

Goed geregeld

Beide teams kwamen na de achtste triatlon onder luid applaus van het publiek over de streep op de dijk langs de Staversekade. Ook alle andere deelnemers kregen de meer dan verdiende aandacht. "Een leuke triatlon. Alles was goed geregeld", vond Otto Doornbos. Ook Martijn Boot was te spreken over de triatlon op Urk. "De elementen spelen hier een belangrijke rol. En de setting heeft wel wat. Er is hier veel sfeer." Harry de Ridder