Heeft Tonego de perfecte groep?

Luttelgeest - De eerste wedstrijd speelt Tonego thuis tegen CVVO. "Kunnen we meteen aan de bak", zegt Steven van Mourik. "We gaan ons niet verstoppen. Een mooie graadmeter."

De trainer/coach van de promovendus uit Luttelgeest ziet het nieuwe seizoen, waarin Tonego in de 2e klasse Noord uitkomt, vol vertrouwen tegemoet. Een monoloog. "De selectie blijft vrijwel helemaal intact. Alleen Henco Bouma gaat in het tweede spelen. Afgezien van een paar wijzigingen is dat al een paar jaar zo. Ja, dat is een voordeel. Het spel wordt langzaam maar zeker steeds beter. We hebben een fitte en jonge selectie; vorig seizoen hadden we nagenoeg geen blessures. Conditioneel is de selectie heel sterk, waardoor we vaak wedstrijden domineren. Die goede conditie is een behoorlijk wapen. Ons systeem vraagt om veel lopende spelers en die hebben we. Bij ons kan iedereen goed aansluiten en doet de doelman ook goed mee."

Groot pluspunt

"Het begon twee seizoenen geleden te lopen, toen we vlak boven de degradatieplaatsen stonden. We ontliepen net de nacompetitie, wonnen het Tiendorpentoernooi en troffen in de beker een paar leuke tegenstanders. We begonnen sterk aan de competitie en die goede lijn hebben we vorig seizoen goed  doorgetrokken. We scoren vrijwel elke wedstrijd, dat is een groot pluspunt. En we hebben een sterke keeper (Youri Scholtens, HdR), die voor ons punten kan pakken." "Broekster Boys, CVVO en Heerenveense Boys lijken, kijkend naar vorig seizoen, de sterkste ploegen te zijn. We zijn in de  2e klasse I ingedeeld, daar hebben we nog nooit in gevoetbald, dus ik heb verder geen idee hoe de tegenstand zal zijn. Vaak zijn het in Friesland stugge, verdedigend ingestelde clubs. Tonego is er niet goed in om dat soort ploegen eronder te krijgen. We hebben altijd moeite met clubs, die voor de goal hangen. Dat is wel een leerpuntje."

Graag de bal

"Tegen zulke ploegen moet je niet te vaak opzij of terug spelen. Dan speel je hen in de kaart. Je hebt een hogere balsnelheid en een goede individuele actie nodig. Mooi om daar aan te werken. We willen altijd graag de bal hebben, dat is onze speelstijl. Kijken of dat in de 2e klasse ook gaat lukken. Ik speel liever niet teveel op eigen helft, ook omdat we achterin geen sterke koppers hebben. Voor onze eigen goal hangen, dat moeten we niet te veel hebben." "Het is jammer, dat Joep Henselmans nog steeds geblesseerd is.  Hij heeft last van z’n kuiten, al vanaf de kampioenswedstrijd. Dat schiet niet op. Bart Blok na een jaar afwezigheid terug, maar we hebben natuurlijk Joep er graag bij. Met zijn kracht en energie zorgt hij voor diepte en is hij een voorbeeld voor anderen. Het is zaak dat we onze huid zo duur mogelijk verkopen. We hebben hier jaren voor gewerkt en misschien beschikt Tonego nu wel over de perfecte groep." Harry de Ridder