Horsetacle run: paarden eruit, lopers erin (+foto's)

Emmeloord - Obstacle runs zijn populair in Nederland. In het Kuinderbos is er zaterdag eentje van een bijzonder allooi: de horsetacle run. "Ik had er nog nooit van gehoord", bekent Bas van Middelaar.

De Emmeloorder, fanatiek beoefenaar van survivalruns, las op internet over de primeur in de polder en besloot zich meteen voor de bijzondere loop in te schrijven. Geen paarden, maar mensen die de hindernissen moeten zien te overwinnen. De tweede editie van Eventing Emmeloord is amper achter de rug of bijna zeventig deelnemers staan klaar voor één (3,5 kilometer) of twee (7  kilometer) rondjes cross-country. Tot plezier van Martin Wemes, bestuurslid van Eventing Emmeloord en bedenker van het festijn. "Als ik hindernissen zie, moet ik er overheen", zegt de militair. Het bestuur wil het evenement graag breder trekken zoals dat in managementtaal heet. De paarden vormen de hoofdmoot, het strodorp en de loop vormen de andere pijlers. Het is een ludiek evenement, maar de horsetacle run wordt door diverse atleten aangegrepen om in een wedstrijdsetting de conditie te testen.

Drassige grond

Ook survivalrunner Bas van Middelaar is nieuwsgierig naar het nieuwigheidje en naar zijn vorm. "Het is lekker om sportief bezig te zijn. En ik vind het vooral leuk, omdat dit evenement mensen met elkaar samen brengt. Je ziet er paardenmensen en atleten, twee verschillende groepen die elkaar kruisen." Vlak voor de start kijkt hij vooruit naar de horsetacle. "Ik denk dat de obstakels meevallen, maar toch wordt het zwaar denk ik. De grond is drassig door de regen." Alleen al in augustus en september zijn er tientallen obstacle runs in Nederland. Vooral mud runs zijn in korte tijd uitgegroeid tot een hype. Misschien dat de horsetacle run in het Kuinderbos op dit succes kan meeliften. Terwijl een eindje verderop de prijswinnaars van Eventing Emmeloord worden gehuldigd, is een groep serieuze en minder serieuze atleten klaar voor de groot uitgevallen steeple chase. Heuvels op en af, door het water heen, obstakels overwinnen. Een enkeling is de eerste hindernis al teveel.

Warm en benauwd

Bas van Middelaar gaat voortvarend van start. Te voortvarend blijkt achteraf. De Emmeloorder komt na 3,5 kilometer als derde door, maar betaalt in de tweede helft van de run de prijs voor zijn wat al te drieste tactiek. Nick Ruijter uit Ens wint de horsetacle run in 27 minuten en 24 seconden. Bas van Middelaar finisht als zevende. "Het was warm en benauwd. Ik ben te snel gestart, ging gelijk achter de nummer één aan. Het tweede rondje zakte ik in, kon ik de snelheid er niet meer inhouden." Toch heeft de polderatleet absoluut geen spijt van zijn beslissing om mee te doen. "Ik ben gewend aan het losse zand als ondergrond en de obstakels vielen me inderdaad mee. Deze run was voor mij puur een conditietest en die kans heb ik goed benut. Ik vind het een leuke run en een volgende keer wil ik zeker weer meedoen." Het idee voor de horsetacle run ontstond een paar weken voor het begin van de tweede editie van Eventing Emmeloord. Misschien is de basis gelegd voor een nieuwe sporttraditie in de polder. Harry de Ridder