‘Eventing Emmeloord moet blijvertje worden’

EMMELOORD - Ondanks bestuurlijke perikelen was de tweede editie van Eventing Emmeloord een groot succes, vond voorzitter Harry Koopman. " Er zijn absoluut meer bezoekers op het evenement af gekomen."

Cijfers had Koopman kort na afloop nog niet voorhanden, maar hij was er zeker van dat het beoogde aantal van 7500 bezoekers is gehaald. "En we hebben het dubbele aantal deelnemers vergeleken met vorig jaar verwelkomd." Er hadden zich negentig combinaties ingeschreven voor de drie onderdelen: dressuur en springen op vrijdag en de cross-country op zaterdag. Ook was Koopman tevreden over de nevenactiviteiten zoals het strodorp met streekproducten, de klimwand en het paardrijden voor de kleintjes. "Dat geeft het evenement een mooie uitstraling."

Nederlandse ruiters en amazones kwamen niet of nauwelijks in het stuk voor. Eventing Emmeloord werd gedomineerd door Duitse combinaties. De amazones Christina Hoffmann won met Finnley R de categorie CIC* en Vanessa Bölting was de beste met Quilotta W in de zwaardere CIC** klasse. "Alle deelnemers waren heel enthousiast", zei Koopman, die er op de vroege zaterdagochtend toen hij net wakker was wel even een zwaar hoofd in had. "Toen regende het, maar ’s middags scheen de zon en was de temperatuur heerlijk."

Koopman noemde de tweede editie ‘schitterend, fantastisch’. Veel bezoekers, tevreden deelnemers en mooi weer. De regen vooraf gooide geen roet in het eten. "Het parcours lag er prima bij. Alleen bij de stallen hadden we wat problemen met het weglopen van water, maar daar hebben we meteen maatregelen op genomen." Ook over de samenwerking met Staatbosbeheer was Koopman zeer te spreken. "We kunnen veel voor elkaar betekenen."

Of Harry Koopman voorzitter blijft, wist hij nog niet. Koopman volgde kort geleden Theo Groen op, die vanwege een verschil van inzicht met de andere bestuursleden zijn biezen pakte. Groen bedacht het evenement en stak veel tijd en energie in het opzetten van Eventing Emmeloord. "Jammer dat hij dat besluit heeft moeten nemen", aldus Koopman. "Dit is een lastige periode. Er zijn onduidelijkheden op het financiële vlak." Zo heeft provincie Flevoland de stichting gesommeerd de helft van de subsidie van vorig jaar terug te betalen.

Koopman en zijn medebestuursleden wilden koste wat kost Eventing Emmeloord in stand houden. "Als we nu waren gestopt, hadden we het evenement niet meer in de benen gekregen. Dat wilden we niet. De komende weken zien we wel verder." Koopman blijft sowieso bestuurslid. "Eventing Emmeloord moet een blijvertje worden en daar wil ik graag aan meehelpen."