Reportage: Wat kan het vernieuwde Flevo Boys?

Emmeloord - Flevo Boys heeft misschien aan kwaliteit ingeboet, maar dat moet dan maar gecompenseerd worden met teamgeest en vechtlust. Dat vinden spits Frank Post en assistent-trainer Henk Buimer.

De hoofdklasser heeft er inmiddels een paar weken voorbereiding op zitten onder leiding van trainer Inne Schotanus, de opvolger van Wiljan Mossing Holsteyn. Noodgedwongen door de vroege vakantie heeft de trainersstaf besloten de voorbereiding op het nieuwe seizoen in tweeën te knippen. Deze en volgende week ligt de oefencampagne stil. Voor Flevo Boys is er veel veranderd de afgelopen maanden. Mossing Holsteyn vertrok (naar WHC in Wezep) en maar liefst zes basisspelers volgden zijn voorbeeld: Paul Bergtop, Arjen Bergsma, Arjen Postma, Dennis van der Wal, Dick Hakvoort en Wesley de Klein. Ook de wisselspelers Thiemen Pen en Jurjan Wouda zochten hun heil elders. Van de defensie en het middenveld van vorig seizoen is niet veel meer over.

Nieuwe spelers

Daar staat tegenover dat een heel regiment aan nieuwe spelers aan de eerste selectie is toegevoegd: Christiaan Haagsma (keeper SVM), Tjisse Kerkstra (verdediger SC Joure), Roelof Strikwerda (verdediger ONS Sneek), Jesse Betaze (middenvelder WHC), Harvey de Boer (middenvelder ONS Sneek), Tjeerd Korf (aanvaller SC Genemuiden) en Jan Stoker (verdediger Drachtster Boys). Vanuit het tweede zijn Maarten Mesu, Richard Scholten, Jeroen Sipma, Tomas Boer en Wesley Meijer aan de eerste selectie toegevoegd. Veel nieuwe gezichten dus bij Flevo Boys, dat in de hoofdklasse B aan de bak moet en in maar liefst dertig wedstrijden relatief onbekende opponenten tegenkomt zoals DOVO, NSC, Eemdijk, SDC Putten, SDV Barneveld en ASV Dronten. Voorwaar, geen geringe klus voor de trainersstaf en de spelers. De competitie start al half augustus. Maar nu ligt de voorbereiding dus twee weken stil. "Niet leuk, want je wilt liever in één keer doorknallen, maar het is wel een logische keuze", vindt Frank Post. De spits heeft drie weken op het trainingsveld en in oefenwedstrijden achter de rug. Post ziet verschil  met de vorige trainer. "We trainen pittig. Schotanus heeft andere oefenvormen dan Mossing Holsteyn. Het is nog even aftasten hoe met elkaar om te gaan. Belangrijkste vind ik dat hij van de selectie een hechte groep weet te smeden." Want dat ontbrak er afgelopen seizoen in de optiek van Post wel aan. "Sommige spelers verzaakten altijd bij teamuitjes, een weekendje weg, een barbecue, nazitten op de donderdag. Ik ergerde me er groen en geel aan. Dat is niet goed, het kostte veel negatieve energie."

Meer een team

Opdracht nummer één wat Post betreft: "We moeten meer een team vormen. Ik denk dat iedereen het daarmee eens is." Ook Frank Post denkt dat de selectie aan kwaliteit heeft ingeboet, maar: "Als we meer als een team spelen, levert dat misschien wel meer punten op. Ik zou het een goed plan vinden als we meer compact gaan spelen, meer vanuit de omschakeling dreigend worden. Ik hoef niet altijd de bal te hebben. Als ik de bal twee keer raak en ik schiet er twee in, vind ik dat prima." Henk Buimer gaat zijn zesde seizoen in als assistent van de hoofdtrainer. Na Willem Brouwer, Jan Schulting en Wiljan Mossing Holsteyn werkt hij nu met Inne Schotanus. "Een heel andere man dan Wiljan. Het is nog aftasten. Wij moeten elkaars mindere kanten versterken." Het is Buimer opgevallen dat de trainingen onder Schotanus meer geënt zijn op kracht. "Voetballend zijn we er op achteruit gegaan, dat hoeven we niet onder stoelen of banken te steken. Dus als de trainingen meer power opleveren, is dat prima." Teamspirit en vechtlust moeten de ingeleverde kwaliteit compenseren, meent Buimer. Na de eerste zes wedstrijden zal blijken waar het nieuwe Flevo Boys staat. "Dat zijn pittige wedstrijden, daarna kijken we waar we staan. Als we maar wegblijven bij dat degradatiegedoe." Harry de Ridder