Ivan Bark kan grote karateka worden

Emmeloord - Zelf had Ivan Bark niet gedacht in de finale te komen, maar zijn trainer Ashwin Gowrising had zelfs meer verwacht. "Ik dacht dat Ivan eerste zou worden. Door een kleine balansverstoring lukte dat net niet."

Het zegt veel over het talent dat Ivan Bark, een 13-jarige vwo-scholier uit Emmeloord, is. Hij deed in Rotterdam enkele weken geleden voor het eerst mee aan het NK karate Wado-Ryu in de categorie kata en plaatste zich meteen voor de eindstrijd. "Ivan had zich heel goed voorbereid en was de eerste twee ronden heel sterk bezig", aldus Gowrising. Gowrising, eigenaar van karateschool Wadokan Jishin, is lovend over de inzet en het talent van zijn pupil. Het onderwerp zelf maakt een bescheiden indruk. "Toen ik nog heel klein was, was karate mijn droomsport. Ik had het in films gezien en vond het heel gaaf", zegt de nummer twee van Nederland. Hij begon met judo, maar stapte al snel over naar karate.

Extra trainingen

Dat Ivan Bark het in zijn leeftijdscategorie zo goed doet, heeft ook te maken met zijn instelling. "Ivan wil verder. Daarom traint hij twee, soms drie keer in de week. Als ik extra trainingen geef, doet Ivan altijd mee. Hij slaat nooit een training over", zegt Gowrising, zelf vierde dan. "Ja, Ivan is heel goed en absoluut een talent", klinkt het gedecideerd. Het Emmeloordse karatetalent is wekelijks in sportzaal De Zeevaarder in West te vinden. Gowrising inspecteert zijn troepen, roept commando’s en geeft individuele aanwijzingen. De karatetrainer staat er goed op bij zijn leerlingen. "Een van de weinig goede trainers", vindt Franko, die bij Gowrising traint. "Hij is serieus met de techniek bezig." Ivan Bark is het met die stelling eens. "Ashwin let goed op de details, geeft alles duidelijk aan. En hij doet zelf ook goed mee." Aanleg, instelling plus een gedreven trainer: het zijn de ingrediënten voor misschien wel een mooie carrière in het karate. Bark doet niets liever dan kata (de vele stijlvormen) beoefenen.

Luistert goed

En dat doet Ivan Bark op z’n zachtst gezegd goed. "Als je ziet hoe hij die vormen uitvoert... Ivan luistert goed. Wat ik voordoe, kopieert hij 1-op-1", zegt Ashwin Gowrising, die zich al meer dan dertig jaar met karate, in essentie zelfverdediging, bezighoudt. Hij ziet het helemaal zitten in Ivan Bark en wil daarom proberen zijn pupil naar het EK te loodsen. "Dan moet Ivan aan selectiewedstrijden meedoen, maar hij heeft zeker een kans. Ivan is heel goed." De plannen van Gowrising zijn nieuw voor de jonge karateka. "Ik weet niet of ik dat wel moet doen. Ik denk dat het verschrikkelijk lastig wordt; ik weet niet of ik het EK wel haal. Ik moet er over nadenken of ik het wel wil." Het lijkt tekenend voor het verschil van inzicht: Ivan, die voorzichtig blijft, en Ashwin, die het talent ziet en zeker weet dat Ivan tot nog veel meer in staat is. Ze hebben nog even de tijd om eruit te komen, want het EK is pas volgend jaar. Tot die tijd gaat Ivan onverdroten door met de wekelijkse trainingen om de verschillende kata erin te slijpen, tot in detail. "De stand van je benen goed krijgen, dat is het lastigst. Tien centimeter afwijken en het is fout. Het moet precies goed zijn. De kata laten zien, dat is het mooiste. Het ziet er gewoon heel mooi uit." Harry de Ridder