CDA stelt vragen over beleid aanlegplaatsen

EMMELOORD - De CDA-fractie in Provinciale Staten heeft vragen gesteld over de maatregelen die de provincie heeft genomen tegen het afmeren van privé-boten in de vaarten in Urk en Noordoostpolder.

Veel mensen die aan deze vaarten – zoals de Urkervaart en de Zwolsevaart - wonen, hebben een bootje dat ze bij hun huis kunnen aanleggen. De provincie voert echter al enige tijd een beleid waardoor dat niet meer mag.

Volgens de provincie kan dit niet omdat het de doorvaart van de beroepsvaart zou belemmeren, er oneerlijke concurrentie met jachthavens zou zijn en omdat het voor de provincie moeilijker wordt om onderhoud te plegen aan de oevers.

Het CDA betwijfelt of dit echt zo’n groot probleem is. De fractie wil dan ook weten of er veel klachten vanuit de beroepsvaart zijn binnengekomen en welke jachthavens last hebben van concurrentie van deze particuliere ligplaatsen.

Voor het onderhoud aan de oevers stelt het CDA dat het mogelijk moet zijn om in goed overleg met de booteigenaren ruimte te maken om dat onderhoud op gezette tijden te kunnen uitvoeren. ,,We hebben de indruk dat het probleem groter wordt gemaakt dan het daadwerkelijk is”, zegt CDA-Statenlid Koos Hopster.

,,Volgens ons is er met goed overleg veel mogelijk. We wachten de antwoorden van Gedeputeerde Staten met belangstelling af. Afhankelijk daarvan kunnen we verdere actie ondernemen.”